Ska ni ut på sjön i sommar är det viktigt att behärska språket. Goodies till barnen guidar barn och vuxna genom ord och uttryck.

BÅTSPRÅK A-Ö

Skriv ut bladen med ord och termer som du behöver kunna på sjön, från A-Ö:

Blad 1: A - K
Blad 2: L - Ö

Skicka flaskpost!
I tider av sms och e-mail ägnar vi oss sällan åt meddelanden som tar mer än någon sekund innan de når sin mottagare. I sommarens avstressade anda kan det vara kul att skicka ett meddelande som kan ta år innan det når sin mottagare, om det alls kommer fram. Andrew Tallos var tex 11 år när han postade ett meddelande i en coca-cola flaska på ett kryssningsfartyg utanför New York. 35 år senare hittades meddelandet på en karibisk ö. 2008 hittade 6-åriga Elsa en flaskpost från en annan 6-åring, Jakob. Men brevkompisarna var inte längre jämnåriga, posten kastade Jakob i sjön utanför Karlskrona 1992.
Tänk på när ni skickar flaskpost:
Skriv ett meddelande med namn, nuvarande adress och dagens datum så att den som eventuellt hittar flaskposten vet hur länge den varit på väg och vem som skickat den. Berätta också gärna någonting om er själva - det är spännande för den som får brevet! Och en flaskpost räcker - normalt sett ska naturligtvis ingenting kastas i sjön!