Drakar!
Drakar är märkligt närvarande överallt på jorden - särskilt med tanke på att de inte finns - och aldrig har funnits! Goodies till barnen bjuder på en liten drak-special för alla som gillar dessa stora, fjälliga, eldsprutande vidunder. Läs om darkar och skriv ut våra roliga "fakta"-blad om drakar av olika slag. Läs också legenden om Sankt Göran och draken - en saga med både en blodtröstig drake, en prinsessa i nöd och en hjältemodig riddare!

De finns inte - och har aldrig funnits - drakarna. Men ändå är de fantastiskt levande för oss, i mytologi, religion, sagor och legender över hela världen. Men även när vi sätter på barnprogrammen på tv dyker det upp en kramgo drake i rutan! Att övertyga ett barn om att drakar inte finns kan vara ett tufft jobb...
Var de kommer ifrån vet vi inte riktigt, gemensamt för drakar världen över är att de är mycket stora, fjälliga och ofta eldspruntande fantasidjur. Kanske var det våra förfäder som hittade dinosaurieskelett och fantiserade ihop draken, om man nu inte tror att den sista trötta dinosaurien överlevde i en håla någonstans och skrämde så mycket slag på urtidsmänniskorna att myten lever än idag. Men tidsmässigt håller inte riktigt den teorin, dinosaurierna dog ut långt innan människan gick på två ben på jorden. Kanske föddes vår modernare myt om draken då de medeltida upptäcktsresanden tog i en aning när de beskrev de vidunder de träffat på sina resor, och kanske var det läsarna själva som lade till egenskaper som eldspruteri och vingar. Komodovaranödlan som fortfarande lever i Indoniesiens övärld, är faktiskt mycket draklik även om den inte sprutar eld.
Populärast är kanske draken i den kinesiska mytologin. Drakarna representerar det manliga, yang, medan fågel Fenix - den odödliga - representerar det kvinnliga. Den kinesiska draken är i grunden god, men har ett häftigt temperament och kan bli mycket arg. Draken bor i en sjö eller flod och när draken blir riktigt sur så stormar det på sjöarna och orsakar översvämningar och förödelse.
Draken är en blandning av många djur, den kan ha ormhals, horn, örnklor, tigertassar, kamelhuvud och hästman. I Kina sprutar inte drakarna eld utan istället ånga och moln. Drakarna kan förvandla sig till människor, man känner då igen dem på de gröna ögonon. Alla drakar bär på en pärla, kan man lägga beslag på den, tar man makten över draken och den kan bli hur beskedlig som helst.
I Kina är förhållandet mellan människor och drakar i stort sett gott, värre är det i resten av världen. Här är drakar oftast onda, i kristen tradition jämställs de ibland rent av med djävulen, de bor oftast i hålor och vaktar skatter och hemligheter. Drakar förekommer flera gånger i Bibeln, ibland rent av i kamp med de goda änglarna. Drakar finns märkligt nog också i de flesta andra mytologier och religioner. Redan i tvåflodslandet, 5000 år f Kr, fanns en ondsint best kallad Zu som gjorde sitt bästa för att skapa kaos i universum. I nordisk mytologi hette draken Nidhögg, han gnagde ständigt på världssträdet Yggdrasils rötter för att underminera världen. I Babylon talade man om den fruktansvärda dödsdraken Tiamat. De gamla Aztekerna trodde på en solgud, vid namn Quetzalcóatl, som har avbildats som en befjädrad flygande orm. Egyptierna föreställde sig drakar som onda varelser som utdelade plågor mot dem som hamnade i dödsriket.
Drakar oavsett var i världen de finns, bekämpas alltid av hjältar - med finess! De mest kända drakdödarna är därför riddare i rustning så som Sankt Göran. Andra kända drakdödare är Beowulf som med sin släktings hjälp lyckades dräpa en drake, Darrande Hött som var en fegis ända tills han mötte en drake. Enligt legenderna verkar det också funka att stänka saker på drakar, Jason och Medea stänkte trollbrygd över sin drake medan Den heliga Marta valde vigvatten och på så sätt paralyserade draken som hon mötte.

Skriv ut Goodies drakblad till barnen!
Vi bjuder på roliga "fakta" om detta påhittade vidunder och några spännande draklegender. Tänk dock på att sagor om drakar kan vara ganska blodtörstiga och därför kanske inte lämpar sig som godnattsaga för de minsta, för dem finns det istället ett litet drakpussel.
Målarbild Blad 1: Drakar - sådana är de
Målarbild Blad 2: Den kinesiska draken
Målarbild Blad 3: Legenden om St Göran & Draken (del1)
Målarbild Blad 4: Legenden om St Göran & Draken (del2)
Målarbild Blad 5: Några kända drakar
Målarbild Blad 6: Drakpussel för de minsta

Tänk att...
Länge trodde man att drakar verkligen funnits, som bevis har man genom tiderna använt fossil och ben från dinosaurier. Vetenskapsmän har sedan romartiden fram till i alla fall 1800-talets slut skrivit "vetenskapliga" avhandligar om olika typer av drakar. Folklivsforskaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius utfäste 1884 en belöning till den som kunde fånga eller döda en lindorm, en svensk ormlik drake, som enligt myten lever i de svenska skogarna. Ingen lyckades dock med bedriften!
Visste du att...
I Storkyrkan i Stockholm finns en berömd träskulptur av Sankt Göran, draken och prinsessan. Den är från 1400-talet och snidad av den tyske skulptören Bernt Notke.