Pysselblad: Faraonernas Egypten

Följ med till faraonernas Egypten!
Vi bjuder på sex roliga kunskaps- och pysselblad om Egypten då och nu

Blad 1: Karta över Egypten
Blad 2: Blindkarta – kan du fylla i?
Blad 3: Pyramiderna vid Giza
Blad 4: Farao Tutanchamuns grav
Blad 5: Nilen
Blad 6: Mumier & Gudar

Tips! 3 mysterier att lösa med koppling till det antika Egypten!

För barnen: Mysteriet på museet (7-10 år)

Låt barnen kasta sig ut i en spännande jakt på nycklarna till mumiens låda och på vägen lösa gåtor och utmaningar i museets spännande miljö med dinosaurier, spöken, smågalna professorer och mycket mer… Skattjakten är perfekt som barnkalaslek!

Läs mer och ladda hem Mysteriet på museet här>>

Detektiverna på museet (10-14 år)

Ett riktigt klurigt och spännande mysterium för barn i åldern 10-14 år. Mysteriet utspelar sig på ett museum där en egyptisk utställning ska öppna. Men den ovärderliga masken av drottning Nefertiti har försvunnit spårlöst! Museiintendent Jansson tror inte det är fråga om en stöld utan ett urgammalt mysterium – de gamla faraonernas föremål besitter mystiska krafter!

Läsa mer och ladda hem mysteriet>>

Mordmysterium: Faraos förbannelse – Mordgåta i dödens dal

En mordgåta för vuxna som utspelar sig under en arkeologisk utgrävning. Spännande, klurigt och enkelt att genomföra utan skådespelarinsatser – alla deltagare använder ”de små grå cellerna” för att lista ut detaljer om mordet – och till sist vem som är mördaren.

Läs mer och ladda hem mordgåtan>>


Visste du att…
…det var Napoleons soldater som hittade nyckeln till att kunna tyda de egyptiska hieroglyferna?

När den bysantiske kejsaren stängde alla tempel i Egypten 391 e Kr föll det egyptiska bildspråket i glömska och kom att vara oförståeligt i 1500 år. Man försökte under många år att tyda hieroglyferna, den tyske vetenskapsmannen Athanasius Kircher (1602-1680) gjorde bland annat en insats grundad på antagandet att det fanns ett släktskap mellan det koptiska kyrkspråket och det fornegyptiska. Det visade sig att Kircher hade rätt i sitt antagande men han lyckades ändå inte dechiffrera hieroglyferna.

En grupp militärer i Napoleons armé var i augusti 1799 sysselsatta med byggnation på Fort Rachid öster om Alexandria. En av soldaterna hittade då en basaltsten försedd med inskriptioner som senare kom att dateras till 196 f Kr. Inskriptionen visade sig vara ett påbud utfärdat av prästerna i Memfis till kung Ptolemaios V. Det som var så unikt med denna sten, som fick namnet Rosettastenen, var att inskriptionen gjorts i tre versioner, dels på gammalgrekiska och dels i hieroglyfer och en skrivstilsvariant av hieroglyfer.

Det tog den franska egyptologen Jean François Champollion (1790-1832) fjorton år att dechiffrera hieroglyferna. 1822 var han färdig och då hade man en nyckel som man sedan kunde använda för att tyda hieroglyfer i gravar på obelisker, i tempel och på papyrus. Det är med hjälp av denna mall och alla de bevarade texterna från forna Egypten som vi idag vet så mycket om denna svunna kultur.

Det finns runt 800 hieroglyfer i den fornegyptiska bildskriften och de läses vanligen från höger till vänster men kan även läsas från höger till vänster. Vilket håll tecknen ska läsas från ser man genom att figurer med djur och människor alltid ser mot radens början. Bilderna kan stå för ett ord som de avbildar men står oftast för ett ljud eller en grupp av ljud.

Visste du att…
…den äldsta parfym som påträffats är över 4000 år gammal? I en grav från Egyptens femte dynasti har arkeologer funnit en parfymflaska som fortfarande när den fanns doftade av resterna av väldoftande oljor. Under det forna Egyptens storhetstid var parfym mycket populärt i de högre samhällsskikten. Parfymen gjordes oftast av animalisk eller vegetabilisk olja med tillsatser olika doftämnen och kryddor som t.ex oregano, myrra eller kanel. I Egypten var det vanligt att man till fest hade en liten parfymhållare man satte till exempel vid tinningen, i takt med att stämningen och värmen på festen steg smälte fettet och parfymen rann ner på halsen, kroppen och kläderna.

Visste du att…
…egyptierna byggde vattenvägar över Suez-näset redan för 4000 år sedan? Dessa kom dock ur bruk och fylldes igen år 767 e.Kr. efter den arabiska invasionen.

När Napoleon upptäckte resterna började han planera för att återigen förbinda Medelhavet med Röda Havet. Det var dock först 1856 som planerna sattes i verket. Det var Ferdinand de Lesseps, en icke ingenjörsutbildad fransk diplomat, som stod bakom arbetet. Det tog 13 år och involverade, när arbetet pågick för fullt, 80.000 egyptiska arbetare. De Lesseps plan var att bygga en 9 meter djup kanal som sammanband de sjöar som låg längs sträckningen. Vissa av dessa sjöar muddrades för hand av egyptiska fiskare som rekryterades på platsen. En kanal byggdes från Nilen till näset för att få färskvatten till arbetarna. 3.000 kameler distribuerade detta vatten längs kanalen.

Suez kanalens längd är 168 km, varav nästan 36 km består av sjöar. Den är ca 120 meter bred vid ytan och ca 60 meter bred vid bottnen. Den invigdes under pompa och ståt den 17 november 1869 med nästan samtliga europeiska kungahus närvarande. En grundstött egyptisk fregatt mitt i inseglingsrännan höll på att ställa till ett fiasko men man fick loss den i sista stund och kanalen har sedan dess haft ett enormt värde för sjöfarten. Varje år passerar runt 15.000 båtar med runt 14% av jordens sjöfart genom kanalen. Resan genom kanalen tar vanligen 11-16 timmar.