Det bästa med fotboll är att det fungerar som ett internationellt språk och en dörröppnare. Vilket land man än besöker så behövs det inte mycket mer än en boll och ett gäng spelglada människor för att det skall bli skoj. Det fina är att alla kan vara med och att det är enkla regler. Genom att träna fotboll får barnen lära sig både att kämpa som ett lag med allt vad det innebär av respekt i med och motgång samtidigt som de får utvecklas på sin egen position och i sin egen takt. Många småklubbar behöver fler och engagerade tränare så det kan vara ett sätt att själv komma igång med en meningsfull träning tillsammans med ditt barn!
Att tänka på när ditt barn vill börja träna fotboll:
Den viktigaste utrustningen för en fotbollsspelare är givetvis ett par sköna fotbollsskor. Det finns många bra varianter som kostar från ca 200 kr. Spelar man inomhus i gymnastiksalar räcker det med vanliga gympaskor, men ska man spela på gräs behövs det skor med dobbar.
Skorna ska sitta perfekt, så rätt storlek är viktigt. Man skall alltså inte köpa ett nummer för stora för att "växa i".
Skall man träna utomhus på grusplan är det bra med ett par grusskor som ger bättre grepp. De har lite fler, mindre och tätare dobbar än grässkorna. Efter en tuff träning eller match är fotbollsskorna ofta riktigt leriga och blöta. Efter att ha tvättat och torkat dem är det bra att smörja in dem med skokräm så håller de längre.
Benskydd är viktigt och skall sitta under strumporna. På matcher blir du diskvalificerad om du inte bär benskydd. Benskydd kan kosta allt från 75 kr och uppåt och finns i många olika former för att passa olika ben. Man får prova sig fram för att hitta ett par sköna. Benskydden till mindre barn fästs enkelt med kardborreband, annars fäster man dem med tejp. Benskydden behöver också tvättas ofta!
Den som är målvakt behöver ett par bra målvaktshandskar och vill kanske ha en egen långärmad tröja. Målvaktshandskarna ska sitta ganska tight och finns både med speciella skenor som stöd för fingrarna och utan skenor för de lite mindre händerna. Det finns även speciella målvaktsbyxor som är vadderade för att skydda mot hårda bollar och för att inte gå sönder vid hjältemodiga räddningar.
När det regnar och blåser är det bra med något tunt vindställ eller ett regnställ. En vattenflaska är alltid läskande att ha till hands under ett svettigt träningspass.
Det finns många fotbollsskolor i Sverige där barnen kan börja redan som 3-åringar. På det stadiet är fotbollen mest en lek men vill man fortsätta träna kan det vara bra att tänka igenom om man vill gå med i en klubb som satsar på bredd eller elit. De större klubblagen har ofta en snabbare gallring av barnen och då är det inte säkert att man platsar. Oavsett vad man väljer för lag är det bra att vara förberedd på att alla barn inte kan spela lika mycket och överallt utan att tränarna får avgöra vilken fas ditt barn är i.
Det vanligaste är att vid 5-7 års ålder spelar man i femmannalag med boll i storlek 3 och med handbollsmål. Vid åldern 8-12 år spelar man i sjumannalag med boll i storlek 4. Först från 13-års åldern och uppåt spelar man i elvamannalag med bollstorlek 5. En spelare som är tillräckligt bra får dock lov att spela i sju- respektive elvamannalag, även om han eller hon är yngre. När man spelar matcher mot andra föreningar måste alla spelarna i ett lag ha likadana tröjor, byxor och strumpor. Dessa får man låna av klubben man är medlem i.
Som förälder till en liten fotbollskille eller tjej får man förbereda sig på en hel del skjutsning och hämtning vid olika matcher och träningar. Ofta är det hård konkurrens om de bästa träningstiderna, speciellt i inomhushallar. Kanske har du dina fredagskvällar inbokade i en fotbollshall någon termin. Det bästa är att gå ihop några familjer och alternera med skjutsning och hämtning.

En väldigt bra hjälp i planeringen kan man få om laget finns upplagt på www.laget.se. Här kan varje lag lägga in sina egna kallelser till matcher, samlingstider, träningsscheman, resultatlistor och varje spelare kan lägga in en bild och skriva lite om sig själv. Det är ett väldigt enkelt sätt för alla föräldrar att snabbt komma åt senaste informationen och ett lätt sätt för tränarna att meddela sig till alla i laget om förändringar och uttagningar till matcherna.

Det finns massor av cuper och turneringar man kan anmäla sig till. Den som de flesta fotbollstjejer och killar kanske drömmer om är Gothia Cup som är världens största ungdomsturnering i fotboll. Den är öppen för alla fotbollsföreningar som är registrerade hos sitt lands FIFA-anslutna fotbollsförbund.

Det började som en galen idé hos några unga idrottsledare i Göteborg och ledde till världens största och mest internationella ungdomsevenemang.

Gothia Cup började med 275 lag från 6 nationer 1975. Idag har 125 nationer deltagit och årligen deltar 1600 lag från 60-70 nationer. Till Gothia Cup är alla klubblag välkomna. www.gothiacup.se

Ett stort tack till mamma Carin och fotbollsspelaren Hugo som bidragit med sina kunskaper om hur det är att spela fotboll!