Teckna egna serier

teckna egna serier

Att teckna serier är kul – men inte helt enkelt! Man ska fundera ut en historia, hitta på sina karaktärer och sedan också förmedla det de känner, tänker och säger! Här kommer några tips för den som vill göra ett försök!

teckna egna serier

Känslor

Något av det viktigaste när man tecknar serier är att på ett enkelt sätt få fram känslor. Tecknade figurer har ju ofta just överdrivna känslor, de gråter floder och de hoppar upp och ner då de blir arga. Öva på att teckna känslor enkelt genom att rita streckgubbar och enkla ansikten. Engagera dig då du tecknar, ritar du en arg person överdriv ditt eget ansiktsuttryck när du är arg och känn efter eller titta dig i en spegel – hur ser ögonen, ögonbrynen och munnen ut?

Skriv ut övningsblad>>

För att ytterligare markera känslor kan det ibland vara bra att använda markeringar av olika slag, stänkande svettdroppar eller tårar till exempel.

Bildutsnitt

Tänk på vilket bildutsnitt du ska använda för att få fram det som händer i varje bildruta. En miljöbild på längre avstånd är vanlig i början av en serie för att visa var man befinner sig och i vilket sammanhang figuren är. Halvbild är sedan det vanligaste bildformatet i serier, då kan man visa ansiktsuttryck tydligare. Ju intensivare och ju mer dramatisk handlingen är ju närmare figuren eller en aktuell sak brukar man komma. En rinnande tår från ett öga kan vara en extrem närbild som verkligen visar hur ledsen figuren är. Att variera bildutsnitt och vinklar gör serien mer levande.

Skriv ut övningsblad>>

Tid och rörelse

Tänk på rörelseriktningen i en serie, oftast händer något i läsriktningen, eftersom detta ju också är en naturlig tidsaxel. Om en figur t.ex kör i en bil blir det mest naturligt om bilen kör åt höger.

Markeringar

Det enklaste sättet att få fram rörelse i en serie är med hjälp av fartstreck. Även andra markeringar kan vara bra att använda, noter för musik eller sång ”Zzzz” för snarkningar eller något så enkelt som solstrålar.

Skriv ut övningsblad>>

Pratbubblor

Man kan berätta en historia i enbart bilder men oftast pratar seriefigurer i pratbubblor, och tänker i tankebubblor (brukar markeras med ringar till bubblan).

Har man en dialog i en ruta är det viktigt att tänka på i vilken ordning pratbubblorna kommer så att de är i samma ordning som man läser – från vänster till höger. När du gör en prat- eller tankebubbla, texta först och gör bubblan efteråt när du vet hur mycket plats som krävs.

Igenkänningstecken

Använd tydliga igenkänningstecken på figurerna i en serie. Det behöver inte vara komplicerat men ge streckgubbarna en hatt, keps, en stor näsa, fräknar eller en speciell frisyr så att man enkelt ser vem som är vem, då blir det enklare att följa handlingen.

Bildmanus

Då du har en idé till en serie, teckna den först fort och slarvigt i en skiss med streckgubbar i ett enkelt bildmanus. Bearbeta först handlingen och fundera över tex bildsnitt och uttryck och gör flera skisser tills historien i serien är färdigbearbetad. Först då börjar du teckna det hela mer detaljerat. Lägg först in ev. text i varje ruta så att du vet att det får plats, teckna i blyerts och fyll till sist i med tusch eller bläck.

Övning ger färdighet…

Teckna av situationer för att öva. Teckna snabbt med enkla drag, då kan du fånga situationer, uttryck och kroppsspråk. Öva ofta på detta och gör flera skisser på bara några sekunder efter varandra. I början är det viktigt att man vågar teckna snabbt och slarvigt för att få mycket övning.

Kul teknikövning för de yngre

En kul teckningsövning för tre är att ta tre papper och vika varje papper i tre lika stora delar. Alla får varsitt papper och ritar ett huvud på den översta delen, med en hals som sticker ner lite över skarven. Vik sedan pappret så att man inte kan se huvudet och byt papper med varandra. Näste man ritar en kropp och viker pappret igen, siste man ritar ben och fötter. Veckla sedan ut pappren och se vad ni tillsammans lyckats rita för roliga figurer!