När man kommer hem från skolan är det viktigt att fylla på med energi inför läxläsning och fritidsaktiviteter. För de mindre barnen kan det vara bra med ett förberett mellanmål eller något som görs tillsammans med mamma eller pappa, de större barnen kan tycka att det är kul att själva laga sitt mellanmål. Goodies till barnen tipsar om goda och nyttiga mellanmål i olika svårighetsgrad.
Fattiga riddare
En riktig klassiker bland mellanmålen. Passa på att använda brödet som blivit några dagar gammalt.
Ingredienser:
(4 portioner)
4 skivor vitt bröd
1 ägg
en nypa salt
1½ dl mjölk
1 tsk strösocker
½ dl vetemjöl
smör

Till servering:
kanel och strösocker

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Blanda strösocker och kanel och vänd de stekta fattiga riddarna i blandningen. Servera med tex sylt, äppelmos, fruktsallad och / eller keso.
Smoothie med banan och mango
Ett riktigt mumsigt men lite mindre matigt mellanmål om det inte är så långt till middagen.
Ingredienser:
(2 portioner)
3 dl naturell yoghurt, gärna tjock turkisk
1 banan
1 burk konserverad mango
Blanda mango, bananbitar och yoghurt i en mixer och kör till en jämn, fluffig kräm. Servera i glas.
Ägg & kaviarmacka
En god macka som mättar.
Ingredienser:
(1 st)
Grovt bröd
1 ägg
Kaviar på tub
Koka äggen i ca 8 minuter. Skölj i kallt vatten och skala. Skiva äggen och lägg på brödet. Ringla kaviar över.
Havregrynsgröt med banan i mikron
Enklare kan det inte bli att laga ett varmt mellanmål som ger massvis med energi!
Ingredienser:
(1 portion)
1½ dl havregryn
2 dl vatten
1 nypa salt
½ banan

Till servering:
1,5 dl mjölk

Häll havregryn och vatten i en djup tallrik eller skål. Rör om. Skiva ner en halv banan. Mikra på full effekt i 2 minuter. Servera med kall mjölk.

Dubbel avocadomacka
Ett mellanmål utan att använda spisen men godare än den vanliga mackan.
Ingredienser:
(1 st)
Grovt dubbelt bröd
1 avocado
1 tomat
Några tunna skivor rödlök
Några droppar olivolja
Salt och svartpeppar
Skiva tomat och rödlök. Kärna ur och mosa avocadon. Bred avocadomos på båda brödhalvorna. Lägg på tomat och rödlöksskivor. Salta och peppra och droppa över lite olivolja. Lägg ihop mackan till en mumsig dubbelmacka.
Quesadillas
Res till mexiko för en eftermiddag. Enklet och gott!
Ingredienser:
(2 portioner)
4 små tortillas
2 dl riven ost
jalapenos
Lite margarin

Till servering:
Tacosås / tomatsalsa
1 avocado

Strö ost och jalapenos efter smak på en tortilla. Lägg en annan tortilla ovanpå. Värm en stekpanna med lite margarin. Lägg i quesadillan och stek tills gyllenbrun och osten börjat smälta. Vänd och stek på andra sidan. Gör likadant med quesadilla nummer två. Skär i fjärdedelar och servera med tomatsalsa och skivad avocado.
Enkla ost & tomatomeletten
Att göra en omelett kan vara en kul utmaning för de lite större, matlagningsintresserade barnen.

Ingredienser:
(2 portioner)
3 ägg
½ dl mjölk
1 tomat
ca. 5 skivor ost
salt och vitpeppar
Lite margarin

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar i en skål med en gaffel. Skiva tomaten. Värm en stekpanna med lite margarin. Låt stekpannan bli riktigt varm så fastnar inte omeletten. Häll i omelettsmeten och dra försiktigt in kanterna i mitten så att smeten fördelar sig. Lägg skivad tomat och ost på omeletten och grädda tills omeletten stelnat och osten börjar smälta. Vik ihop omeletten på mitten och servera.
Fruktsallad med yoghurt
Frukt är godis! Ger massvis med energi och kul att göra för alla som kan hantera en kniv.

Ingredienser:
(2 portioner)
1 banan
1 äpple
1 päron
1 dl frysta hallon / blåbär
1 näve russin

Till servering:
4 matskedar turkisk yoghurt

Skär banan, äpple och päron i bitar. Blanda med hallon, blåbär och russin. Servera med två matskedar tjock turkisk yoghurt

Snabba bakade potatisen med tonfiskröra
Ett perfekt mellanmål för den som behöver mycket energi inför tex fotbollsträningen. Eftersom man använder micro är det här ganska enkelt för även de lite mindre barnen att fixa själv.

Ingredienser:
(2 portioner)
2 bakpotatisar eller vanliga stora potatisar

Till röran:
1 burk tonfisk i vatten
½ rödlök
1 dl ruccolasallad
1 dl matlagningsyoghurt eller lätt creme fraishe
salt, svartpeppar

Stick några hål i potatisarna med en gaffel och micra på full effekt i 15-20 minuter beroende på potatisarnas storlek. Vänd efter halva tiden.

Hacka rödlöken och riv ruccolan i mindra bitar. Blanda samman tonfisk, lök, sallad och yoghurt med en gaffel. Salta och peppra.

Skär ett kryss i poatatisen när den är färdig. Pressa samman först på ena hållet och sedan på det andra så att det blir en öppning i potatisen. Lägg i och toppa med röran. Servera med sked.

Scones
För de lite större barnen som gillar att baka är nygräddade scones med sylt och creme cheese mums!

Ingredienser:
(12 st)
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 krm salt
100 g margarin
4 dl mjölk eller filmjölk

1. Värm ugnen till 225°.
2. Mät upp mjöl, bakpulver, och salt i en bunke.
3. Skär margarinet i små bitar och lägg i bunken. Smula det med en gaffel till en grynig massa.
4. Häll i mjölken och knåda ihop till en deg.
5. Häll lite mjöl på en arbetsbänk. Ta upp degen och lägg på arbetsbänken.
6. Dela degen i två delar. Forma den till två rullar, ca 20 cm långa. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar.
7. Smörj bakplåten eller lägg på ett bakplåtspapper.
8. Lägg degbitarna på bakplåten.
9. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 15 minuter. Servera scones nygräddade med sylt eller marmelad och creme cheese.