Båtspråk från A-Ö

båtspråk

På sjön använder man ett alldeles eget språk, det heter inte fram och bak, höger och vänster och där finns inga rep och snören. Men vad heter det då? Lär er båtspråket!

Skriv ut bladen med ord och termer som du behöver kunna på sjön, från A-Ö:

Blad 1: A – K
Blad 2: L – Ö

båtspråk

Skicka flaskpost!

I tider av sms och e-mail ägnar vi oss sällan åt meddelanden som tar mer än någon sekund innan de når sin mottagare. I sommarens avstressade anda kan det vara kul att skicka ett meddelande som kan ta år innan det når sin mottagare, om det alls kommer fram. Andrew Tallos var tex 11 år när han postade ett meddelande i en coca-cola flaska på ett kryssningsfartyg utanför New York. 35 år senare hittades meddelandet på en karibisk ö. 2008 hittade 6-åriga Elsa en flaskpost från en annan 6-åring, Jakob. Men brevkompisarna var inte längre jämnåriga, posten kastade Jakob i sjön utanför Karlskrona 1992.

Tänk på när ni skickar flaskpost:

Skriv ett meddelande med namn, nuvarande adress och dagens datum så att den som eventuellt hittar flaskposten vet hur länge den varit på väg och vem som skickat den. Berätta också gärna någonting om er själva – det är spännande för den som får brevet! Och en flaskpost räcker – normalt sett ska naturligtvis ingenting kastas i sjön!

Låt barnen FÅ flaskpost och lösa spännande mysterier!

Piratkaptenen Tveskäggs värsta fiende, den grymme kapten Svartskägg, är ute efter hans fantastiska sjörövarskatt! Själv har Tveskägg förlist på en öde ö och nu har han skickat en flaskpost om att han behöver barnens hjälp att rädda skatten! Låt barnen ge sig ut på ett spännande piratäventyr!
Läs mer om Piratmysteriet>>

Barnen hittar en flaskpost från kapten Krok, han har blivit tillfångatagen av pirater. De som hjälper honom att hitta de sex guldmynt han gömt och som betalar lösen till piraterna kommer han att leda till en hemlig skatt! För att hitta de sex guldmynten måste barnen lösa kluriga – och somriga – gåtor och ta sig an spännande utmaningar.
Läs mer om Sommarmysteriet>>