Fiska med barnen

fiska med barnen

Att fiska är en riktigt bra anledning att komma ut i naturen. Det behöver inte vara komplicerat på något sätt. Oavsett var man bor i landet så finns det en havsstrand, sjö, kanal, eller å inom räckhåll. Ta reda på några bra fiskevatten där man i lugn och ro kan meta småfisk från land. Fråga fiskande vänner eller i fiskeredskapsaffärerna efter tips på lättillgängliga bra fiskevatten. Enklast är det ett meta från land eller från en brygga.

Det här behöver du för att meta:

Man behöver väldigt lite redskap för att meta från en brygga i en insjö.
• Metspö eller längre pinne, det är kul att gå på jakt efter en bra pinne och göra spöet själv!
• Några meter rev eller björntråd
• Ett flöte som syns bra och som är tillräckligt litet för att du ska se om fiskarna nappar.
• Ett bly som man fäster någon decimeter ovanför kroken för att hålla flötet på rätt köl och för att få ner kroken på rätt djup, där man tror fisken går.
• Lagom stor krok. Metar man efter små fiskar ska man ha riktigt liten krok. Det är ett vanligt fel att man har för stor krok när man metar, eller att kroken inte är tillräckligt vass. Man märker att något är fel om man får många napp men om man inte får firrarna att sitta kvar på kroken.

Bete vid mete efter småfisk i insjöar och åar

I insjöar fungerar det oftast väldigt bra med mask, gärna kompostmask som är lite rödare i färgen. Gå på maskjakt – det är kul! Man kan också använda flugor och lite större insekter. Bröd går också utmärkt och då bör man använda innanmätet från någon dag gammalt vitt bröd. Man fuktar det lite och knådar ihop det i en näsduk till en klump. Sedan tar man en bit av ”degen” och rullar ihop en liten brödkula som man fäster på kroken. Man kan också använda konserverad majs som bete men det är svårt att fästa majskornen på kroken så att kroken verkligen krokar fisken när den nappar. Många av de erfarna metarna använder maggots som bete, men det är lite överkurs och kan vara ganska äckligt för barnen

fiska med barnen

När det nappar – eller inte…

Mört nappar lite trevande så att flötet guppar upp och ner lite grann, sedan simmar den gärna iväg med flötet. Då är det dags att gör ett litet distinkt mothugg och lyfta upp fisken. Abborre nappar mycket mer bestämt och drar ner flötet långt och då är det dags att göra mothugg och dra upp firren. Tappar du många fiskar har du förmodligen problem med kroken, antingen är den för stor eller för trubbig. Om fiskarna betar av din krok utan att du märker av det så har du antingen ett för stort flöte eller så är betet för löst.

Väder

Fint och soligt väder brukar inte betyda bra fiske men å andra sidan är det trevligare att fiska i fint väder. Olika fiskarter har olika preferenser. Gäddor gillar mulet väder, men absolut inte åska. Småfisken går närmre ytan och blir mer synlig vid lugnt väder. Kan man välja är nog soligt och lugnt väder det bästa för en fisketur med familjen, trots att det kanske nappar sämre än en mulen dag. Nästan alla fiskarter är känsliga för tryckförändringar, vilket gör att en tryckförändring, till exempel när det börjar regna, kan göra att fisken plötsligt börjar nappa.

Var står fiskarna i sjön?

Fiskarna har olika ställen som de normalt drar sig till för att söka skydd och jaga föda. Ofta hittar man mer fisk i vasskanten, vid grund och stenblock, vid bäck och å-inlopp och vid uddar

Ser man småfisk som vakar vid ytan så finns det sannolikt också större fisk såsom abborre eller gädda som jagar under ytan. Större abborrar jagar ofta i grupp och skrämmer hela stimm av löjor till att hoppa upp över ytan. När abborrarna hugger löjor nära ytan så stänker det till och när vaken lagt sig finns sig bubblor kvar som visar att det var abborre och inte gädda. Annan småfisk såsom mört, sarv och panka håller gärna till i skyddet av en brygga. Ofta kan man med stor framgång ligga på mage på bryggan, meta nästan under bryggan och se när fiskarna simmar runt betet för att sedan nappa.

fiska med barnen

Lite extra grejer som kan vara bra att ha med sig:

• Hink för att hålla fisken vid liv
• Kamera, för att föreviga fiskeögonblicken.
• Kniv eller nagelsax för att ev korta reven
• Liten spade för att gräva mask
• Större håv om man tänker fånga lite större fiskar än ett par hekto tunga.
• Liten håv för att barnen ska kunna fånga vatteninsekter, tex skräddare eller vattenloppor om fisken inte nappar och tålamodet tryter.
• En riktigt god matsäck att mumsa på medan man väntar på napp, saft och kanelbullar eller plättar med sylt är klassiker!

vad är vad på fisken

Vad är vad på fisken?
Skriv ut>>