Gör din egen glass!

Att göra egen glass tillsammans med barnen är både superkul och gott! Experimentera med egna smaksättningar med sådant ni tycker är gott. Med ett bra grundrecept i botten kan man prova olika smaksättningar, med frukt, bär, choklad, krossat godis – låt fantasin flöda och prova något okonventionellt! Vill man ha en magrare och lite mer läskande glass gör man yoghurtglass som man också kan smaksätta precis som man vill!

Vi har samlat våra favoritglassrecept. Ett smarrigt grundrecept på italiensk gräddglass som kan varieras i det oändliga, en melonsoppa med glass och läckra recept på läskande yoghurtglass.

Grundrecept till traditionell italiensk gräddglass
4 äggulor
100 g socker
2 dl mjölk (ej lättmjölk)
1 dl grädde

2 dl grädde (till smaksättning)

Vispa äggulor och socker i en kastrull till en luftig blandning. Värm blandningen tills den är fingervarm. Rör hela tiden. Blanda mjölk och 1 dl grädde, tillsätt denna mjölkblandning successivt i kastrullen, kom ihåg att röra hela tiden. Låt blandningen svalna ett tag och ställ sedan in i kylskåpet.

Smaksätt glassen med till exempel mosad frukt (ca 2 dl), vaniljstänger, choklad, krossat godis som polkagrisar eller daim eller mosade bär. Rör ner smaksättningen i 2 dl vispad grädde och sedan smaksättningsgrädden i den kylda glassblandningen. Vispa sedan blandningen med elvisp (eller använd glassmaskin) för att uppnå rätt konsistens. Häll över blandningen i en plastförpackning, täck över denna med plastfolie och ställ i frysen. Glassen ska stå i frysen i minst tre timmar innan servering.

Melonsoppa med glass
1 kg honungsmelon, ½ apelsin, 1 tsk florsocker. Dela en melonen i bitar, kör i mixer. Tillsätt saften av apelsinen och sockret och mixa till en slät soppa. Servera med några klickar vaniljglass och mandeltoppar.

Yoghurtglass
Yoghurtglass har lite mindre kalorier, är friskt och fräscht och är enklare och snabbare att göra än vanlig glass, eftersom den oftast inte innehåller ägg.

Jordgubbsglass
1 msk citronsaft
400 g jordgubbar
2 ½ dl florsocker
4 dl naturell yoghurt
1 dl vispgrädde

Pressa ca 1 msk saft ur en citron och mosa jordgubbarna. Blanda ihop jordgubbsmoset, socker och citronsaft. Häll även i yoghurt och grädde. Häll sedan hela blandningen i en plastförpackning och täck med plastfolie. Låt stå i frysen i minst sex timmar, kom ihåg att röra i blandningen med jämna mellanrum.

Yoghurtglassdröm med äpple
4 dl naturell yoghurt (turkiskt eller grekiskt)
1 ½ dl farinsocker
2 tsk kanel
1 msk citronsaft
1 ½ dl äppelmos

Blanda socker och kanel, häll sedan blandningen i en bunke med de andra ingredienserna. Om du använder glassmaskin, är glassen färdig att serveras på en gång. Om du använder elvisp, låt glassen stå i frysen några timmar och rör om med jämna mellanrum.

glass barnkalas

5 sätt att servera glass på barnkalas!

Glass är utmärkt som alternativ till tårta på barnkalaset – det kan vara enklare än att göra tårtor och många barn föredrar glass framför tårta. Och man kan ju alltid gå den gyllene medelvägen och servera glasstårta!

Läs här om 5 sätt att servera glass på barnkalas>>

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*