Tälj trägubbar

tälj trägubbar

De flesta barn tycker att det jätteroligt att på egen hand skapa trägubbar med enkla verktyg och se hur gubbarna växer fram ur träbiten. Få föräldrar släpper dock lösa sina barn med en träkloss och en vass morakniv.

Det finns dock andra, enklare och säkrare sätt att göra det hela på och naturligtvis ska barnen inte tälja på egen hand utan föräldrarnas översyn och hjälpande hand.

Man kan med enkla medel få ner riskerna och svårigheten med att tälja trägubbar. Om man byter ut träklossen mot en balsaträbit som enkelt införskaffas i en hobbyaffär, så behöver man inte ha så farliga verktyg när man täljer. Ofta säljs de i 10 cm breda, 1 meter långa och 2 cm tjocka brädor. Hittar du inte så tjocka bitar går det bra att limma ihop bitarna så att de blir till en balsaträkloss.

Gör så här:

Låt barnen rita en gubbe, gumma, djur eller fantasifigur som får plats på träbiten. Klipp ut figuren och klistra den på träklossen, så att fötterna hamnar i brädans raka kant. Tänk på att gubbens ”fötter” måste vara så stora som möjligt och så plana som möjligt så att den kan stå stadigt. Det går bra att klistra på en extra bit balasträ som gör att fötterna sticker ut lite längre än resten av kroppen. Hjälp barnen eller såga tillsammans ut konturen runt figuren med en hobbysåg. Använd sedan en sågtandat matkniv till att bit för bit jobba fram trägubbens utseende. Balsaträ är mjukt och man kan smidigt ”såga” med matkniven så att gubbens utseende växer fram sakta och säkert.

Tålamod, envishet och försiktighet krävs när man täljer. Det kan hända att en stor flisa lossnar från träbiten utan mening. Man kan då alltid prova att limma fast flisan igen och sedan försiktigt fortsätta att tälja men ganska ofta får man börja om från början igen…