Vem är jag lek

Vem är jag? – En rolig namnlek för barnkalas

Det här är en enkel och rolig festlek att leka på barnkalas som vanligtvis framkallar mycket fnitter och skratt! Det bästa med namnleken ”Vem är jag?” är att den passar lika bra för barn som vuxna, och den fungerar även utmärkt som en ”ice breaker” på en fest där gästerna inte känner varandra så väl. Den funkar också utmärkt att leka som på-vägen-lek i bilen eller när man väntar med små barn på restaurang. Är du på jakt efter lekar för barnkalas för mindre barn så finns det fler att hitta här!

Ålderskategori:
Den här leken passar alla som är ca fem år och över, anpassa bara personerna eller figurerna ni frågar efter, efter barnens ålder.

Det här behöver ni:
Ett block med post-it-lappar, samt en penna att skriva med.

Gör så här:
Förbered leken genom att skriva namnet på berömda personer eller personer som alla på festen känner till på olika lappar. Namnet kan vara på någon som lever eller inte, är fiktiv eller verklig, o.s.v. Även seriefigurer går bra. För de yngre barnen kan man på förhand bestämma att det t.ex bara är fugurer ur böcker och filmer som efterfrågas. Man kan också fråga efter djur.

Det ska stå ett namn per lapp och finnas lika många lappar som det finns gäster på kalaset. Sätt en lapp i pannan på varje deltagare och försäkra dig om att de inte kan se vilket namn som står på deras egen lapp. Om leken leks på barnkalas så är det är bra om en vuxen fungerar som lekledare och håller koll på att reglerna följs.

När varje deltagare har fått en lapp så är det dags för deltagarna att börja mingla runt i rummet. De ska nu fråga varandra alla möjliga typer av frågor för att försöka ta reda på vilka de själva är (d.v.s. vilket namn som står skrivet på deras lapp). Varje deltagare får max fråga en fråga per person innan de går vidare till nästa person. Frågorna måste kunna besvaras med ett enkelt ”ja” eller ”nej” eller ”går inte att svara på”. Längre svar eller beskrivningar är inte tillåtna, och det är viktigt att se till att alla håller sig till reglerna och inte ger mer information än vad som är tillåtet!

Så här kan det låta:
(Namnet på lappen är ”Pippi Långstrump”)

Fråga: Är jag berömd?
Svar: Ja
Fråga: Är jag en flicka?
Svar: Ja
Fråga: Är jag en historisk figur?
Svar: Nej
Fråga: Är jag gammal?
Svar: Nej
Fråga: Finns jag på riktigt?
Svar: Nej
Fråga: Är jag en karaktär i en film?
Svar: Ja
Fråga: Är jag med i sagoböcker?
Svar: Ja
Fråga: Är jag Kajsa Anka?
Svar: Nej
Fråga: Är jag snäll?
Svar: Ja
o.s.v…

Så fortsätter det tills det att deltagarna kommit fram till vilka de är. När en deltagare känner att den är redo att gissa vem den är så vänder den sig till lekledaren och gissar. Om den gissat rätt så har den ”klarat sig” och får lämna minglandet. Gissar deltagaren fel så måste den vara kvar i leken. Det kommer att vara färre och färre deltagare kvar ju längre leken fortgår – det gäller att inte bli sist kvar!

Det är viktigt att deltagarna på kalaset vet vilka de olika karaktärerna är, så välj namnen noga med deltagarna i åtanke. Vet man inte vilken berömd person man ska välja så kan man kan t.ex. välja födelsedagsbarnet eller barnens lärare om det är en klassfest, chefen om det är en firmafest o.s.v. Om ledtrådar behöver ges i nödfall så går det självklart bra. Lekledaren får ansvara för att ge ledtrådar och se till så att svårighetsgraden är lagom hög.

”Vem är jag” är en kul och lite utmanande lek som får barnen att koncentrera sig samtidigt som de har roligt tillsammans!