Cirkuskalas

Cirkustema är ett perfekt tema för barnkalaset. Cirkus i sig är fantasieggande och det finns massvis med kul man kan koppla ihop med ett cirkustema, roliga lekar, kul utklädning och cirkusens starka färger passar perfekt till dekorationer och fin tårta.

Inbjudan cirkuskalas

Gör en fin inbjudan till cirkuskalas, pyssla själv eller låt barnen rita. Scanna in teckningen och skriv ut i flera ex, klipp ut och sätt på en fint mönstrad bit kartong. Skriv inbjudan på baksidan. Här finns många fina gratis inbjudningskort som du enkelt skriver ut med olika teman.

Utklädning

Låt alla klä ut sig till cirkusartister till kalaset, nästan vad som helst passar på en cirkus, så här finns möjlighet för barnen att klä ut sig till det de helst vill; clown, cirkusprinsessa, trollkarl, superhjälte, tiger, sjölejon, hund eller akrobat…

Ansiktsmålning

Ett alternativ till att barnen klär ut sig till cirkuskalaset är att man gör en kul ansiktsmålning när de kommer. Att tex måla alla till clown på ett enkelt sätt kan gå ganska fort och ta rimlig tid i anspråk. Köp en röd plastnäsa till alla barn och måla en stor clownmun, markerade ögonbryn och röda kinder.

Dekorationer

Dekorera med vimplar i olika färger och duk, tallrikar och muggar i randigt och prickigt i olika färgkombinationer – ju mer blandning desto bättre!

Underhållning på cirkuskalas

Den som vill göra kalaset till något alldeles extra bokar du en clown eller en trollkarl som kommer och underhåller barnen. Eller så plockar du själv fram trollerilådan och gör ett och annat trick. Här finns några roliga trolleritricks som du kan göra själv>>

Lekar på cirkuskalaset

Lekarna på cirkuskalaset kan vara att prova på olika cirkuskonster. Har du plats – eller kanske är utomhus, gör olika stationer där barnen får prova att jonglera, gå på lina, stå på händer osv. För de större barnen kan man göra det som en femkamp där man tävlar i lag, för de yngre barnen räcker det kanske att alla provar på efter egen förmåga utan tävlingsinslag.

Skattjakt på cirkuskalaset!

grapevine.nu har en kul, färdig skattjakt till cirkuskalaset som passar barn ca 4-6 år. I ”Cirkusmysteriet” upptäcker lejontämjaren Cissi att de sex nycklarna till lejonet Leos bur är försvunna – bara timmar innan premiären! Låt barnen kasta sig ut i en spännande jakt på nycklarna och på vägen lösa gåtor och utmaningar i cirkusens värld. Du får allt du behöver för att enkelt organisera en riktigt rolig temaskattjakt för barnen!

Läs mer om ”Cirkusmysteriet” här>>

Mat, snacks & tårta

På cirkuskalaset känns det som om man bjuder på sådant du kan köpa när du går på cirkus, korv med bröd, popcorn – och så en fin cirkustårta så klart. En kul idé är att ge barnen ett antal låtsaspengar då de kommer så att de sedan får köpa sin mat och sina snacks. Fixa en korvkiosk i köksdörren med hjälp av ett litet bord, sätt upp en skylt med ”KORV” på. Låt barnen köpa sin korv för en peng.

Gör en egen ”popcornmaskin” genom att ta en lagom stor låda som du slår in i fint omslagspapper och skriver eller klistrar på bokstäverna ”POPCORN”. Klipp ut en lucka som man kan öppna och en skåra där man stoppar in sin peng. Fyll lådan med popcorn. Låt alla barnen få varsin stor pappersmugg, kanske med sitt namn på och låt dem själva få fylla på muggen med popcorn.

En fin cirkustårta gör du med marsipantäcke och sugarpaste i fina mönster. Nonstop eller strössel på toppen ger de rätta cirkusfärgerna. Den ambitiösa gör barnets namn på små vimplar på tårtan.

Här finns fler tips till cirkuskalas>>