Fotbollskalas

fotbollskalas

Oavsett om man tränar fotboll eller inte, kan ett fotbollskalas vara en kul idé till barnkalaset, särskilt på sommarhalvåret. Här hittar du lite idéer till barnkalaset med tema fotboll.

Inbjudningar

Rita en fotboll på ett dubbelvikt papper. Låt vikningen bli kvar i ena hörnet och klipp ut till ett dubbelvikt runt kort. Färglägg fotbollen på framsidan. Skriv inbjudan inuti. Be alla komma i fotbollskläder i den mån att de har det.

Var?

Ett fotbollsparty hålls helst utomhus, i trädgården eller i parken. En fotbollsplan med mål behövs för partyts obligatoriska fotbollsmatch och andra lekar.

Fotbollsmusik är ett måste, VM- och EM-låtarna bör gå på högvarv.

Lekar och aktiviteter till barnkalas med fotbollstema

Ansiktsmålning: Dela upp gästerna i två lag inför festens fotbollsmatch och måla dem som supporters till sitt eget lag. Låt varje lag bestämma vilket lag de vill vara och måla landets flagga, eller hitta på fantasiflaggor till de båda lagen.

Mat

På en fotbollsfest kan man äta ”köttbollar” med spagetti – som i fotbollslandet Italien. Eller för en fest med tyskt fotbolls-VM tema blir det naturligtvis bratwurst och andra korvar på grillen, serverade med saurkraut, bröd och/eller mos och tillbehör som ketchup, senap, gurka och rostad lök.

Tårta!
Baka rektangulära sockerkaksbottnar i långpanna. Fyll tårtan med fördelsedagsbarnets favoritfyllning t.ex vispgrädde, vaniljkräm, hallon, jordgubbar och banan. Täck tårtan med grön marsipan. Rita linjerna från en fotbollsplan på tårtan med kristyr. Köp små fotbollsspelare, mål och boll i leksaksaffären och sätt på tårtan. Eller gör dem själv i kartong, eller i marsipan för den riktigt ambitiösa.

Lekar

Fotbollsmatch – naturligtvis!
Dela upp partydeltagarna i två lag och spela en fotbollsmatch som är 2 x 10 minuter. Dela ut sportdrycksflaskor i halvlek.

Straffar
Mamma, pappa eller ett syskon står i mål. Alla ställer sig på ett led och skjuter straffar i tur och ordning. Sätter man straffen ställer man sig sist i ledet, missar man är man ute. Den som blir sist kvar vinner och får ett litet pris.

Gör mål på målvakten
Köp eller gör själv en målvakt i kartong. Målvakten har mindre hål i händerna och ett större i magen. Alla får kasta en boll tex fem gånger. Små hål ger tre poäng, stort hål ger ett poäng. Räkna poäng, flest vinner ett litet pris.

Fotbollsfrågesport
Hitta på enkla fotbollsfrågor om spelare, lag och tävlingar, tex. 1. Vilken spelare kommer från Malmö och spelar nu i det italienska laget Juventus? 2. Vilken svensk spelare spelar i det engelska laget Arsenal? 3. I vilket land hör laget Real Madrid hemma? 4. Vilket land kommer David Beckham från? osv. Läs upp frågorna, kan man svaret ropar man först sitt namn, innan man svarar. För varje rätt svar får man en godisboll, flest godisar vinner tävlingen och får också ett annat litet pris.

Fotbollsgolf
Gör en bana i trädgården eller parken, där man ska passera olika hinder innan man ska skjuta bollen i t.ex en hink. Gör flera olika ”hål” och låt barnen spela ett hål i taget. Räkna antal sparkar, minst sparkar för att få bollen i hål, vinner hålet.

Barnkalastips!
Läs 10 tips till barnkalaset>>
Läs mer om temabarnkalas>>