Glass är gott!
Om det är nog de flesta överens. Trots vårt lite kyliga klimat är vi nordbor i världstoppen när det gäller glasskonsumtion. Glass har blivit en favoritdessert som finns i var mans frys. Men trots att frysen är en relativt ny uppfinning så har människan ätit frysta godsaker under tusentals år. Tror man, vill säga, riktigt säker på vad som är myt och verklighet kan man inte vara.
Glasshistoria: slavar och kungligheter!
Om glassens ursprung finns det många teorier. Belägg finns för att man i Kina för 3000 år sedan blandade snö med diverse fruktsafter och dylikt. Det sägs att den romerske kejsaren kejsare Nero sände slavar till alperna för att hämta snö och is så att han kunde kyla sina fruktdrinkar och på detta vis skapade en slags glass bestående av frukter eller fruktsaft, blandat med honung och snö. Marco Polo brukar också få äran av att vara glassens europeiske anfader, efter att ha trakterats med denna läckerhet i Kina och smugglat med sig receptet hem till Italien. Andra källor hävdar bestämt att det var Karl I av Englands italienske kock som skapade den kalla läckerheten till en baluns på slottet. Kungen lär ha blivit så förtjust att han lovade kocken 500 pund om året livet ut om denne stannade på slottet utan att yppa receptet för någon annan. Tack och lov för glassälskarna halshöggs Karl I och kocken var fri att sprida receptet vidare. Gemensamt för många av historierna är att det inte finns några riktiga belägg för det ena eller andra. Kanske skapades myterna i sig av glassfabrikanter under senare halvan av 1800-talet, den tid då glassproduktionen kom igång på allvar och började spridas över världen.
Glass i dagens mening har existerat sedan slutet av 1700-talet. Då började man experimentera med att blanda ägg och mjölkprodukter med olika smaksättningar för att sedan frysa ner det till glädje för gom och smaklökar.
Den första glassfabriken öppnades 1851 av en driftig amerikan, Jacob Fussell. Innan dess gjordes glassen för hand, ofta av speciella glassmakare efter hemliga recept. En nyckelfaktor i glasstillverkningen var is. I början på 1800-talet var Norge och Kanada stora is-exportörer till bl.a. England. Många var de lorder som byggde sig ett is-hus på sina ägor, dit isen skeppades på kanalpråmar. Speciella glassmakare anställdes, ofta var dessa från Italien. Från slotten spreds ryktet om glassens förträfflighet vidare.
5 sätt att servera glass på barnkalas!
Glass är utmärkt som alternativ till tårta på barnkalaset – det kan vara enklare än att göra tårtor och många barn föredrar glass framför tårta. Och man kan ju alltid gå den gyllene medelvägen och servera glasstårta!
Läs här om 5 sätt att servera glass på barnkalas>>
Glasstruten – en slump!
Har du någonsin tänk på vilken fantastisk uppfinning glasstruten egentligen är? Visste du att den kom till av en slump? Det sägs att det var vid en utställning 1904 i St. Louis, USA, som en man gjorde strålande affärer i sitt glasstånd. På den tiden skopade man upp glassen på tallrikar eller i koppar. Dessa tog slut för glassförsäljaren och han såg sig desperat omkring för en lösning på problemet. I ståndet bredvid stod Ernest Hamwi och sålde Zalabia, en syriansk läckerhet som består av en slags hård våffla. De provade att forma en strut av dessa, i den stoppades glassen och vips så var en oemotståndlig världssuccé född. 20 år senare tillverkades 250 miljoner våffelstrutar.
Vill du bjuda på roliga drinkar för barn istället för glass? Här är en jättebra artikel om roliga drinkar för barn
Bli först med att kommentera