Halloween

halloweenfest barn

Lys upp höstmörkret med en härlig Halloweenfest! Klä ut er till monster och spöken, fixa god mat och en spännande skattjakt. Här hittar du tips på roliga lekar och dekorationer till Halloween. 

Lekar till halloweenfest

Skrämmande skattjakt

Dela upp barnen i två lag. Låt varje lag få ett antal ledtrådar på lappar. Göm, t.ex chokladpengar, runt om i huset och låt lagen tävla mot varandra. Det lag som först hittar sina pengar vinner. Gör det hela lite extra läskigt genom att släcka ljuset och ge varje lag en ficklampa och genom att t.ex gömma pengar i en mörk garderob där du också hänger upp ett plastskelett eller lite spindelväv. Ett spöke kan också finnas i källaren eller trädgården och skrämma barnen när de kommer på jakt efter sina chokladpengar. Gör gärna en skattkista till varje lag av skokartonger.

Färdiga buskul aktiviteter för Halloweenfesten – allt från spökskattjakter till halloweenuppdrag, mobilskattjakter och Escape Games hittar du här>

halloweenfest barn

Leta i geggamojan

Gör en härlig geggamoja av t.ex havregryn, vatten och mjöl. Färga med karamellfärg. Blanda ner t.ex små plastspindlar och skelett och annat läskigt och låt barnen leta i geggan och försöka lista ut vad de hittar.

Fingerskattjakt

Ta några kökshanddukar och ett antal bakbunkar eller större grytor. Fyll grytorna med okänd smörja/vätska/massa och lägg ner olika kända föremål som t.ex en tandborste, ett äpple eller en penna i grytan. Täck sedan grytan med en kökshandduk. Låt barnen stoppa ner fingrarna i den konstiga smörjan och på högst en minut lista ut vad det är för föremål som gömmer sig i grytan. Efter det ska barnen (själva eller med hjälp av en vuxen) tyst anteckna på en egen lapp alla de föremål som hon/han har känt igen. När alla har provat den första grytan går man vidare till nästa osv. Den äckliga massan som finns i grytan kan består av till exempel vatten och mjöl samt gelatin och olja. Även jord och olika ätbara ingredienser som kallt potatismos, jordgubbskräm, chokladmousse och mosad banan funkar bra som äckliga ingredienser. Den äckliga massan i grytorna kan även ha olika temperaturer, det kommer säkert att överraska barnen – tänk på att innehållet i grytorna inte får vara för varma, ingen ska bränna sina händer. Bara fantasin sätter gränser för vad kan finnas i grytorna. Den som har identifierat flest rätta föremål från grytorna vinner!

Lekar med ficklampan

Lite äldre barn kommer att gilla lekar där de får springa ute i mörkret med ficklampa. De får testa sina gränser och äventyra lite i omgivningen som känns precis lagom läskig. Göm en skatt ute i trädgården (till exempel en urgrövt pumpa som är fylld med godis) och ge alla deltagande barn (och vuxna) en ficklampa som de behöver för att leta efter skatten i mörkret. Om ni bor i hyreshus och det inte finns någon lämplig gård att leka i kan du arrangera en liknande lek inomhus. Se till att göra till exempel vardagsrummet riktigt mörkt och sätt gärna på någon spökig skiva – det garanterar den skrämmande stämningen.

Halloweenfest inbjudan

halloween inbjudningskort

Skaffa lika många små prydnadspumpor som gäster. Rita ett ansikte på pumporna med en svart tuschpenna. Skriv inbjudningarna på papper. Rulla ihop pappret och knyt ett grovt band runt det och knyt sedan bandet runt pumpans skaft

Här kan du snabbt göra fina inbjudningskort i mallar, eller ladda ner en inbjudningskortsapp för att skicka fina inbjudningar till Halloweenfesten direkt med telefonen – och sedan lätt hålla reda på vem som kommer!>>

Halloweendekorationer

Halloweenlyktor

 1. Spara använda glasburkar i olika storlekar och tvätta och torka dem.
 2. Klipp ut passande bitar ur silkespapper i samma höjd som burkarna. Kolla att de är tillräckligt långa för att räcka runt hela burken.
 3. Teckan enkla mönster på siden-pappersbitarna, exempelvis pumpa-ansikte.
 4. Klipp ut mönstret och tejpa fast pappersbiten på en glasburk. Du kan även prova att tejpa ett silkespapper i annan färg under det med det utklippta mönstret så får du en lykta som ger sken i två färger.
  Tips!
  Dekorera ingången till huset där ni bor med halloweenlyktor, då får alla i omgivningen ta del av lite mys och dessutom hittar alla gästerna rätt.
pumpalykta halloween

Pumpalyktor

 1. Ta en stor, fast pumpa utan märken. Skär ett stjärnformat lock i toppen på pumpan. Vinkla kniven mot mitten så att locket är större i ovankant, detta hindrar locket från att falla in om pumpan krymper.
 2. Gröp ur pumpans innanmäte. Gör en fördjupning i botten för en ljushållare.
 3. Skär ut munnen, var noga med att skära den ovanför där pumpan rundas av mot botten, annars finns risk för att pumpan kollapsar. Skär sedan ut näsan och ögonen. Du kan också skära ut andra former än ett ansikte, använd gärna en kakform för att markera konturerna.
 4. Ta ett kort, kraftigt ljus eller värmeljus och placera det i pumpan. Sätt på locket och akta dig för spökena! Lämna aldrig en brinnande pumpa utan tillsyn!

Godisstrut!

Gör fina godisstrutar till alla gäster. De kan användas som små belöningar i lekar och tävlingar eller som present då gästerna går hem. Ta ett svart papper, ca 20 x 20 cm. Vik från ena hörnet till 2/3 upp på de närliggande sidorna. Klistra eller tejpa ihop kanterna på baksidan av struten. Vik upp spetsen och tejpa. Dekorera struten med klistermärken, guld- och silverpenna och glitter. Barnen kan också får dekorera sina egna strutar i början av kalaset.

halloweenfest barn

Tips till Halloweenfesten

Massvis med tips inför Halloweenfesten hittar du i Grapevines stora Halloweenguide, här finns också schabloner och dekorationsbilder att skriva ut för mer Halloweenpyssel.

Till Grapevines stora guide inför Halloweenfesten>>