Julbak: Recept på familjens favoriter

julbak med barnen

Det stora julbaket med barnen!

Utan ett ordentligt julbak blir det ingen riktig jul! Att baka tillsammans är kul! Röra, mäta, kladda, smaka – och hela huset luktar gott! Här har vi valt ut våra favoritrecept till julbaket

JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR

recpet julmuffins

12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak

1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.

CHOKLADDOPPADE MARSHMALLOWS

Ingredienser:
1 påse marshmallows
200 g blockchoklad, mörk eller vit
strössel eller kokosflingor

1. Smält blockchokladen över vattenbad.
2. Doppa marshmallows i chokladen så att alla sidor täcks, enklast med en stekpincett.
3. Rulla i kokos eller garnera med strössel på toppen.
4. Lägg på ett smörpapper och låt stelna i kylen några timmar.

ÄPPELMARMELAD

julgodis

Ingredienser:
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg

Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag.

Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.

LUSSEKATTER

30 st
Ingredienser:
50 g jäst
175 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl (ca)
Pensling: 1 ägg
Garnering: russin

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt smält smör och mjölk.
2. Värm till ca 37 grader, se till att jästen löses upp.
3. Tillsätt salt, saffran, socker och mjöl. Arbeta degen
så att den blir smidig, låt därefter jäsa 30-45 minuter.
4. Arbeta degen några minuter, tillsätt ev. lite mer mjöl.
Ta upp degen på bakbordet, forma olika bullar, flätor eller längder. Garnera med russin.
5. Lägg bullarna på bakplåtar, låt jäsa ytterligare 20-30
minuter. Pensla med ägg.
6. Grädda i 250 grader 10-15 minuter.

ISCHOKLAD

ischoklad recept

50 st
Ingredienser:
200 g mörk eller ljus blockchoklad
100 g kokosfett

1. Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Rör om till en jämn smet.
2. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna.
3. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

JULPEPPARKAKOR

pepparkakor recept

ca. 250 st
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
2 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
ca. 1,6 l vetemjöl

Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Låt degen vila på sval plats, minst 12 timmar, gärna längre. Kavla ut degen lite i taget på mjölat bakbord och gör figurer. Grädda kakorna i 200 grader ca 5 min. Låt svalna på plåten.

MJUK PEPPARKAKA

1 kaka
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl filmjölk
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter.
2.Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bakpulver. Blanda till en jämn smet.
4.Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.