Pysselbok om björnar

Gör en egen liten kunskapsbok om björnar!

Skriv ut de fem bladen till barnens egen björn-bok. Skriv namn på framsidan och färglägg björnen i favoritfärgen. Läs sedan tillsammans om björnar och gör pysslen!

Skriv ut sidorna till pysselboken här:
Framsida>>
Sida 1>>
Sida 2>>
Sida 3>>
Sida 4>>

Varför kallas en teddybjörn för teddybjörn?

Legenden säger att Teddybjörnen har fått sitt namn från den amerikanska presidenten Theodore Roosevelt. Det finns två händelser som gjorde att ”Teddy” började förknippas med björnar: 1901 stötte han på och fångade in en ensam björnunge under en jakt och gav denna till Bronx Zoo i New York. Björnen kallades för Teddy Roosevelt.

Den andra och mest berömda incidenten inträffade 1902 då presidenten var i Mississippi för att avgöra en gränstvist och blev bjuden på jakt. Han blev erbjuden att skjuta en infångad (vuxen) björn som man bundit vid ett träd – men han vägrade.

Tack vare en skämttecknare kom händelsen att bli känd över hela landet. Tecknaren Clifford Berryman ritade teckningen, med den dubbeltydiga rubriken ”Drawing the line in Mississippi”.

Tecknaren fortsatte att ha med en björnunge i sina teckningar av Roosevelt och kanske var det det som inspirerade Seymour Campbell Eaton (Paul Piper) att döpa de två björnarna i sin nya följetong till Teddy-G och Teddy-B. Björnarna som man kunde läsa om i New York Times 1906 blev mycket populära. Leksaksbranschen var nu inte sena att ta till sig efterfrågan på björnar med namnet ”Teddy” – och teddybjörnen var född!

Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år.

Enklaste blåbärspajen – gott för både björnar och småfolk!

Ingredienser:
(Portioner: 4)
1 l blåbär
1 dl socker
2 msk potatismjöl

SMULDEG:
100 g smör
½ dl socker
2 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200°C.
  • Skölj och rensa bären. Blanda dem med socker och potatismjöl.
  • Smält smöret till smuldegen. Rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Låt svalna något.
  • Bottna en pajform med blåbären. Smula över degen. Grädda pajen 15-20 minuter i ugnen.

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Visste du att…

Visan om teddybjörnen Fredriksson floppade första gången den testades till Svensktoppen, men kom så småningom att bli en av Lasse Berghagen mest populära sånger. Ann-Louise Hanson spelade in visan på grammofonskiva 1969, senare samma år gjorde Lasse Berghagen en egen insjungning av låten. Han framförde den i Sveriges Television för första gången tillsammans med Lasse Lönndahl.

Lasse Berghagens inspelning låg på Svensktoppen i två veckor i december 1969. 1996 spelade Lasse Berghagen och den då 12-åriga Sanna Nielsen in sången i duett, för Sanna Nielsens debutalbum ”Silvertoner”.