Goodies till barnen bjuder på lite Sverigepyssel för barnen i skolåldern. Sjöar, öar, berg, städer och grannländer. Lista ut vad de heter och fyll i.
Skriv ut Sverige pysslet här>>
Ursprunget till vår svenska nationaldag är en vårfest som anordnades på Skansen första gången 1893 och som alltid avslutades den 6 juni med en ”flaggfest”.
Artur Hanzelius, Skansens grundare, valde den 6 juni för att fira flaggan eftersom det var denna dag 1523 som Gustav Vasa valdes till kung och grunden i och med detta lades till ett svenskt nationellt rike. Samma dag 1809 skrev dessutom riksdagen under regeringsformen som fastslog många viktiga medborgerliga fri- och rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet, yttrandefrihet och säkerhet till person och egendom.
Flaggfesten var en lokal företeelse i Stockholm fram till första världskriget då den svenska nationalismen växte sig starkare. 1916 firade man för första gången Svenska flaggans dag i hela landet. 1983 blev sedan den 6 juni också vår officiella nationaldag, – den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.
Den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas tid, på 1550-talet. Förlagan var säkert det danska rödvita korsbanéret och färgerna hämtade man från det lilla riksvapnet med tre gyllene kronor på blå botten. Flaggan användes främst av kungen och hans krigsmakt, från 1620-talet finns det bildbevis för att flaggan fördes av svenska skepp.
2005 beslutade riksdagen att Annandag pingst skulle få lämna plats åt 6 juni bland årets helgdagar.