10 semestertips för hela familjen

Sommarens lata, förhoppningsvis soliga dagar behöver ju fyllas med lite roliga aktiviteter för hela familjen. Här hittar du våra 10 bästa tips!

familj semester aktiviteter

Ut i naturen

Allemansrätten, nationalparker och naturstigar erbjuder utmärkta förutsättningar för fantastiska naturupplevelser med familjen. Förbered dig ordentligt, bekanta dig med rutten och dess flora och fauna och var beredd på många kluriga frågor! På Naturvårdsverkets hemsida hittar du aktuell information om naturen, djuren och lämpliga rutter i hela landet.

Livet i djurparken

Djurparken brukar vara det bästa och enklaste sättet att komma i kontakt med vilda djur. Samtidigt får både du och dina barn lära sig om djur, djurparker, djurskötsel och naturen. Se till att avsätta tillräckligt med tid för besöket och glöm inte picknick-eller lunchrast och kortare vilopauser för de allra minsta inte ska tröttna mitt i äventyret!

Historiska utflykter

Historiska slott och herrgårdar utgör en spännande utflyktsmål för både barn och vuxna. Många av landets slott och herrgårdar fungerar idag som hotellanläggningar eller muséer, vilket möjliggör besök även för oss vanliga dödliga. Även landets 14 världsarv lämpar sig som historiska utflyktsmål. Kolla utbudet på just din hemort!

Fart och fläkt i nöjespark

Vårt land kryllar av nöjesparker med olika teman och utbud. De två största är såklart Göteborgs stolthet Liseberg och Stockholms anrika Gröna Lund, som erbjuder förmånliga paket med boende, inträde och åkband. Kom ihåg att hänga av vuxenmentaliteten redan vid entrén och roa dig i kapp med barnen. En dag i skrattets tecken passar alla oavsett ålder!

semester aktiviteter familj

Sommarens kulturdos

Även barnen tycker om kultur! Ta med barnen till sommarteater och muséer, konstutställningar och konserter. Se dock till att innehållet lämpar sig för barnen och håll museibesöken korta. Passa på att diskutera upplevelsen med barnen, och låt dig häpnas över deras intressanta analyser!

Spasemester för hela familjen

En lyxig spasemester för vuxna innebär roliga vattenlekar för barnen! De allra flesta spa-anläggingar erbjuder familjepaket med övernattning och tillgång till spa-avdelningen. Många anläggningar anordnar dessutom andra roliga aktiviteter för att hålla även de mindre gästerna nöjda och glada!

Magisk stämning på cirkus

Det är något visst med cirkus och sommar. Ta med familjen och spendera en magisk afton med familjen! De stora cirkusarna brukar turnera land och rike runt under sommarmånaderna. Ta reda på när trollkarlen, djuren, akrobaterna, clownen och andra magiska underhållare övertar en idrottsplats nära dig!

Barnens egna äventyr

Föräldrarna har sällan möjlighet att semestra hela sommaren, och därför är det viktigt att hitta roliga aktiviteter även för sommarens arbetstyngda dagar. Ett alternativ är att skicka barnen på läger eller kollo. Under sommarhalvåret finns det en uppsjö av olika lägeralternativ: varför inte skicka barnen på rid-, fotbolls- eller scoutläger och njuta av vuxna sommarkvällar i en veckas tid!

Cykelsemester med familjen

Cykling är ett utmärkt sätt att ta sig runt i naturen och njuta av frisk luft. Planera rutten med omsorg, se till att ha tillräckligt med tid för cyklandet och fyll ryggsäcken med förfriskningar och snacks. Glöm inte att boka vandrarhem eller camping i god tid om du planerar att övernatta på vägen.

Strandlekar och solbränna

Hela familjen trivs på stranden under sommarens soliga dagar. Barnen är dock sällan intresserade av att ligga still och jobba på den perfekta solbrännan: packa därför med tillräckligt med leksaker, spel och en smaskig lunch så får du njuta av solen och pocketboken en längre tid! Passa på att anmäla barnen till simskola eller ordna en egen på familjens gemensamma stranddagar.

aktiviteter för familjen