Om att börja skolan – Boktips!

börja skolan böcker boktips

Att börja förskoleklass eller första klass är otroligt spännande, men kanske också lite läskigt. Kanske ska man börja i en helt ny skola, med nya kompisar. Förskolans pedagoger och vana miljö lämnar man bakom sig, och blir stor – på riktigt! Att läsa om andra som börjar skolan kan vara både kul och lärorikt. Här har vi samlat några boktips om att börja skolan. Här finns böcker för de yngre som börjar förskoleklass, för de som börjar 1:an och för de de som är tillbaka efter sommarlovet i de lägre klasserna, och som kan läsa själv. En del av böckerna finns i handeln, andra på biblioteken.

Ibrahims gosedjur / Marianne Bugge (2012) 3-6 år

Godmorgon, Ibrahim! säger mamma och pappa i kör. Du ska upp nu. Det är din första skoldag idag. Det är så spännande! Hur kan mamma och pappa vara så glada? tänker Ibrahim. Han är nämligen ganska nervös över att börja skolan. Som tur är har Ibrahim sitt gamla gosedjur Dino och han är inte rädd för något.

Pippi börjar skolan / Astrid Lindgren (ljudbok, 2009) 3-6 år

Pippi får för sig att hon ska börja skolan men tycker inte att pluttifikationstabellen är mycket att ha. Hon går också till affären och handlar 18 kilo godis. (Kapitlet Pippi börjar skolan finns också i boken Pippi Långstrump.)

Ettagluttare (2002) 6-9 år

En samling korta historier av några av Sveriges mest lästa och älskade barnboksförfattare – Astrid Lindgren, Viveca Lärn, Inger och Lasse Sandberg, Sören Olsson och Anders Jacobsson – om hur det är att börja skolan.

Ronny och Julia börjar skolan / Måns Garthon (2003) 6-9 år

Den elfte boken om kompisarna Ronny och Julia. Om fem dagar ska de börja skolan. De tycker att det ska bli spännande, men det är också mycket som de undrar över och de är ganska rädda.

Junia börjar skolan / Frida Lindgren Karlsson (2011) 6-9 år

Första dagen i skolan. Pappa följer Junia. Det känns kul, men också lite läskigt. Fast Alva går i samma klass. Och fröken verkar snäll. De får glass. Det blir nog bra.

Den knasigaste killen i klassen / Mårten Sandén (2010) 3-6 år

Frida och Shirin börjar skolan. Det känns spännande och lite skrämmande. En dag frågar Noa chans på Shirin och de leker mer och mer med varandra. Samtidigt följer Anton efter Frida varje rast, han tar hennes penna och en gång kastade han upp hennes ryggsäck på taket. Varför gör han det?

Klass 1 Rönnen / Kristian Hallberg (2013) 6-9 år

En bok för den som ska börja i första klass. Följ Hedda, Amir, Pia, Lawen och de andra från upprop till avslutning. Det fina med skolan är att man lär sig saker hela tiden, vad som än händer.

Sune börjar skolan / Sören Olsson, Anders Jacobsson (2000) 6-9 år

Sune har pirr i hela kroppen. I dag är det skolstart! Det är spännande med en ny fröken, nya klasskamrater, egen ny bänk. Men vad gör man egentligen i skolan? Det ska Sune snart få veta!

Baltsars byxor / Lennart Helsing (2006) 3-6 år

Baltsar ska börja skolan och har därför fått nya fina byxor. Han tar genast dem på sig, klättrar upp i ett träd och förstör dem men som tur är hjälper hans kloka katt Jamjam honom.

Jag är faktiskt alldeles för liten för att börja skolan / Lauren Child (2004) 3-6 år

Charlies lillasyster Lola ska börja skolan, men hon vet inte om hon har tid, eftersom hon är upptagen med många viktiga saker hemma. Kanske att det går bättre om hennes osynliga kompis får följa med?

Ny i klassen / Helena Bross (2007) 6-9 år

Frank ska flytta och han oroar sig över hur det blir att börja i klass 1b. Tänk om matteboken är svår och fröken är en elak häxa? Klass 1b är en hel serie lättlästa, fristående böcker som var och en har något eller några av barnen i klassen som huvudpersoner. Passar barn som börjat läsa själva.

Håkan Bråkan och pappa börjar ettan / Sören Olsson 3-6 år

Håkan vill inte gå i skolan för där måste man sitta stilla på en stol i nio år, det har Sune sagt. Man får bara röra armen upp och ner när man ska svara på frågor. Som tur är finns coola, schysta hjälpfröken Demba, som inte har något emot att gå ut och springa lite på skolgården med Håkan när han får för mycket spring i benen. Plötsligt vill alla killar ha extra hjälp av Demba.