Skolstart!

skolstart

Spännande, spännande! Vi tipsar om lite att tänka på inför skolstarten och roliga lekar till resten.

När sommaren går mot sitt slut är det dags att börja tänka på skolstarten. För de små som kanske ska börja skolan för första gången kan väntan bli lång. Men använd den på bästa sätt genom att planera och förbereda tillsammans! Nu ska läxläsningshörnan inredas och fixas till. Finns det en bekväm stol? En bra läslampa? Ett fint skrivunderlag och något för att förvara pennor, suddgummin och annan viktig utrustning?

Kanske kan ni avsluta er förberedelsedag med en tur till biblioteket, och leta efter roliga böcker om hur det är att gå i skolan? Kul läsning vid läggdags! Här finns boktips>>

Har du allt du behöver inför skolstarten?

Skolväskan

Den älskade skolväskan, en lojal kompanjon för hela året framåt. In och fynda den coolaste väskan för ditt barn, det finns allt för både prinsar, prinsessor, actionhjältar och djurvänner.

Skolkalender

Ett måste är en rolig skolkalender, där barnet får skriva in viktiga händelser, allt från skolutflykten till prov och roliga timmen.

mellanmål

Pennskrin/fodral

Ett bra pennskrin är ett måste! Förutom att den såklart ska vara cool och snygg, ska den dessutom rymma massor av välbehövliga grejer, pennor, linjaler, pennvässare och suddgummin i alla de former och dofter. Suddgummin är populära att byta kompisar emellan: en jordgubbsdoftande mot en självlysande, den glittriga mot den gulliga nallen…

Till skolbänken

Första dagen i skolan får de flesta barn en alldeles egen skolbänk. Den är som ett eget litet rum som ska inredas, städas och tas hand om, börja med att beklä med fint papper för att hålla bänken ren. Du har väl också kommit ihåg att skaffa skyddspapper eller plast för dina nya skolböcker?

”Mina vänner”-bok!

Ett roligt sätt att lära känna alla nya klasskamrater är att samla varenda en i en splitterny ”Mina vänner”-bok. Den kan fyllas i redan nu, och när skolfotografen kommit fylls den i med en bild på varje kompis. Du kan också ha en fin bok med tomma blad, där kompisarna kan skriva minnesdikter. Den här kanske du har hört förr: ”Rosor äro röda, violer äro blå, Smultron äro söta, och du likaså.” Eller ”Måtte i din levnadssoppa, lyckans klimpar alltid hoppa.”

Rast!

Skola är inte bara läsa och skriva: det är även rast! Då springer alla barnen ut för att leka med kompisarna, och ofta är det roligt att hitta på en skojig lek. Kanske ni kan turas om att lära varann en ny lek varje dag?

Goodies ger exempel på lekar som kan vara roliga på rasten – klicka här>>

hopprepslekar

Hopprepslekar

Klockan
Spring först genom repet en gång. Nästa gång hoppar man en gång, nästa två gånger och så tre ända upp till tolv hopp.

Syskonhopp
En börjar hoppa in och fortsätter hoppa när nästa person hoppar in och så fortsätter man med fler och fler som hoppar in. Försök få in så många som möjligt.

Kärlekshopp
Här gäller det att kunna hoppa många hopp. Först hoppar du in och vevarna går igenom alfabetet medan du hoppar. När du missar ditt hopp vet du första bokstaven på ditt livs stora kärlek. (Säg namnet på någon i skolan, eller hitta på ett namn) Klarar du hela alfabetet körs alfabetet från början men med blixthopp, repet vevas så fort det nånsin går. Nästa varv körs med ”ballonghopp”, repet vevas högt upp i luften så att du måste hoppa högt för att komma över repet. När du vet din kärleks namn, hoppar du ballonghopp och räknar samtidigt hoppen. Hur många klarar du? Så många barn kommer ni att få!

Dags att börja förskoleklass?

Då är det bra att kunna:

 • Knyta skorna
 • Äta med kniv och gaffel
 • Klara sig själv på toaletten
 • Knäppa knappar/dragkedja
 • Din födelsedag
 • Adress hem
 • Telefonnummer till mamma och pappa
 • Eventuella allergier
 • Årets månader och årstider
 • Veckodagarna
 • Sitta bredvid vem som helst