Att lära sig simma

lära sig simma

Många barns första kontakt med vattnet är nu för tiden babysim som man kan börja med redan från 3 månaders ålder.

När barnet blir ett år eller lite äldre brukar många tycka om att leka i vattnet. Det är kul att börja hoppa från kanten av en pool till mamma eller pappa. Var noga med att sätta upp regler för hur man beter sig i och i närheten av vatten, t.ex att barnet inte får hoppa i vattnet innan de fått ett ok från en vuxen. Den som lärt sig simma som bebis brukar i tvåårsåldern kunna simma flera meter under vattnet och hämta andan över ytan.

I 3-4 års åldern kan barnet lära sig att simma med huvudet över ytan, om man vill. Koordinationen är bättre och man kan lära sig samordna arm- och benrörelser. Lär crawl och bröstsim – men bara om barnet själv vill och tycker det är kul!

Har man inte försökt tidigare är det dags att börja lära sig simma i 5-6 års åldern. Barnen kan tänka i fler steg och är mer mottagliga för instruktioner. Även om ditt barn har lärt sig simma, låt dem inte vara i vattnet utan uppsikt. Ha fortfarande tydliga regler om och när man får vara i vattnet och om att t.ex inte springa på en brygga eller i ett poolområde. Att gå i simskola på sommaren kan vara kul – inte minst får barnen möjlighet att ta alla fina simmärken!

DET FÖRSTA: Baddaren
Dopp-prov
Märkestagaren skall doppa huvudet under vattnet fem gånger.
Bubbelprov
Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Detta skall upprepas fem gånger.
Glidprov
Märkestagaren skall glida i vattnet 5 sekunder med framsträckta och raka armar, ansiktet skall vara under vattenytan. Frånskjut får göras och provet kan utföras där märkestagaren bottnar. Handstöd med platta eller simdyna får användas. Momentet upprepas fem gånger.

DÅ ÄR DU SIMKUNNIG: Vattenprovet
Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 m i en följd, varav 50 meter ryggsim.

KLASSIKERN: Simborgarmärket
200 meter simning med valfritt simsätt, i bröst eller ryggläge, utan tidtagning.

Källa: www.simforbundet.se

5 goda råd…

  • Armpuffar som barnet inte kan ta av är ett bra komplement till simring för barn som inte kan simma.
  • Alla barn som inte kan simma i andra klass får simundervisning har rätt till simundervisning på skoltid.
  • Uppblåsbara leksaker är kul men var försiktig så att barnen inte kommer ut på djupare vatten som de inte kan klara av i en pool. Ska man leka med uppblåsbara leksaker på öppet vatten så var alltid en vuxen med i vattnet. Strömmar och vind kan lätt få en luftmadrass eller liknande att driva iväg fort.
  • Var mycket försiktig med att hoppa och dyka, och aldrig på okänt vatten.
  • Knuffa aldrig någon i vattnet!