10 saker att tänka på inför terminsstart

skolstart

När barnen ska tillbaka till förskolan eller skolan, eller till och med börja förskoleklass eller 1:an, då finns det lite för oss föräldrar att tänka på.

Regnkläder och stövlar

Barnen brukar växa mycket över sommaren – glöm inte att kolla hur ni ligger till med regnkläder och stövlar. Gummistövlarna blir inte bara små utan kan också torka i sömmar etc så att de inte längre håller fötterna torra, särskilt om de är ärvda i några omgångar.

Gympakläder

Särskilt om man har barn som börjar förskoleklass så behövs nya grejor som gympapåse, gympakläder och skor. Tänk på att särskilda gympaskor för inomhusbruk behövs, utan svarta sulor och som inte används utomhus.

Inneskor

Inneskor kan vara en bra idé på kalla och dragiga golv.

Aktiviteter

Vad ska barnen göra förutom förskola och skola, någon eller några aktiviteter i veckan kan vara kul. Fotboll, simskola, dans eller gymnastik… Prata med barnen och prova något nytt den här terminen!

Arbetsplats hemma

Med en ny årskurs i skolan kommer nya krav. Har du barn som gått något eller några år i skolan vet du att med ett nytt läsår kommer ofta fler läxor. Kolla över barnets arbetsplats hemma. Finns tillräcklig belysning och en bekväm stol att sitta på?

Sortera och lämna vidare

När du sorterar in de nya höstkläderna i barnens garderob, sortera också ut allt det som är för litet – och lämna det vidare till något yngre barn i bekantskapskretsen, innan föräldrarna hunnit gå och köpa nytt! Eller sälj det på loppis medan det är i säsong.

Cykel, lampor och hjälm

Inför skolstarten ska barnen kanske också själva eller med en vuxen cykla till och från skolan och till aktiviteter. Kanske behövs en ny cykel om barnet växt? Kan barnet använda sin cykel kolla att den funkar som den ska, att den har reflexer och lampor inför en mörk höst och att cykelhjälmen passar.

Mindre kul…

Med terminsstart på förskola och skola kommer tyvärr ofta en våg av sådant som är mindre roligt. Kolla förrådet av handsprit och luskammar och var uppmärksam på om barnen kliar sig i håret.

Barnkalas?

Har ditt barn fyllt år under sommaren eller fyller i höst. Då är det dags att börja planera. Börjar barnet i en ny grupp eller klass kan det vara bra att i god tid kolla upp vilka kompisar som kanske fyller år i samma månad och om det kan vara en bra idé att ha barnkalas tillsammans.

En hel massa tips när du ska planera barnkalas hittar du här>>

Veckopeng

Med ett nytt läsår kan det kanske vara dags att börja med eller höja veckopengen. Ta en diskussion med barnet om hur mycket veckopeng ha eller hon ska få, om det finns några villkor som t.ex att man ska städa sitt rum och till vad veckopengen kan användas. Är det dags att börja med veckopeng kan det vara kul att köpa en särskild sparbössa eller en glasburk att samla pengar i.