Gör ditt eget Escape Game till barnen!

escape room barn

Escape games eller fysiska escape rooms har blivit väldigt populära de senaste åren. Ett escape game är ett spel där man ska hitta ledtrådar och lista ut gåtor och klurigheter för att lösa ett mysterium och ofta då ta sig ut ur ett riktigt eller fiktivt rum. Att lösa mysterier och klurigheter tycker de flesta är kul – inte minst barnen!

I de flesta städer finns idag fysiska escape rooms som man kan boka in sig på. Det brukar vara en aktivitet som varar i en timme. Det är vanligt med escape rooms som företagsaktiviteter och teambuildingaktiviter för vuxna – men vissa escape rooms erbjuder också mysterier för barn. Dock brukar det vara begränsat hur många man kan vara i ett rum och det krävs lite budget, eftersom man ofta betalar några hundralappar per person.

Vad är ett escape game – läs mer här>>

escape game barn

Kan man göra ett eget Escape game?

Det krävs en del fantasi och pysslande men så klart kan man det! Det är bara att börja klura!

Men vad ska man tänka på när man gör sitt eget escape game för barn?

Ambitionsnivå och ålder

Först och främst får man bestämma sig för vilken ambitionsnivå man vill ha – och det beror i sin tur kanske lite på barnens ålder. Ett escape game lämpar sig för barn från ca. 8 år. För barn yngre än så kan det vara svårt att koncentrera sig så pass länge att det går att lösa ett escape game, och de behöver kunna läsa, skriva och räkna för att lösa gåtor. För de yngre barnen passar nog en skattjakt med lite enklare gåtor bättre.

Svårighetsnivå

Var sedan noga med att anpassa svårighetsnivån på gåtorna och utmaningarna så att det passar barnens ålder, inte för svårt, men helelr inte för lätt! Underskatta inte barnens förmåga – de brukar många gånger vara riktigt kluriga och bra på att heller inte krångla till det så som vuxna ofta gör och gör det svårare än vad det är!

Hur många barn?

Fundera också på hur många barn du vill göra ditt escape game för. Är det en mindre barngrupp är det enklare, då behöver du bara ha ett spel som funkar för en grupp. Har du t.ex ett lite större barnkalas behöver du ha ett spel som funkar för flera grupper parallellt eftersom barnen behöver vara i lite mindre grupper för att lösa ett escape game. Samarbete är en utmaning – och det brukar räcka att man är 5-6-7 personer i en grupp, annars är risken att någon eller några hamnar utanför och tappar intresset för spelet.

En spännande historia

Hitta sedan på en historia av något slag. Populära teman för escape games som man kan spinna vidare på är att man ska bryta sig ut ur ett fängelse, detektiver och Sherlock Holmes, att man är spioner eller trollkarlar, att man befinner sig på en hemsökt plats osv – men man kan ju också välja ett mysterium som är mer personligt och handlar om platsen men är på eller om födelsedagsbarnet om ditt escape game är till ett kalas. Bara din fanatsi sätter gränserna! Men bygg gärna upp det så att utmaningar måste lösas för att man ska samla ledtrådar för att till sist kunna ta sig ut ur rummet / rummen eller kanske lösa en annan utmaning som att hitta en kod – det behöver inte handla om låsta rum om man inte vill!

Utmaningar och gåtor

Sedan är det dags att hitta på utmaningar. Gör dessa tex som lappar / saker som ska hittas och kombineras för att hitta svaret på en gåta. Man kan också jobba med kryptografter, pussel, chiffer, mattegåtor osv. Var klurig och tänk i flera steg. I ett knepigare escape games ska det kanske inte vara självklart vid första anblicken hur uppgiften ska lösas utan barnen ska behöva klura för att förstå vad de behöver göra – samtidigt är det viktigt att det hela inte blir för svårt att förstå så att man inte kommer vidare. Tänk igenom det hela noggrant och var sedan beredd att finnas där när barnen löser det hela så att du kan ge lite tips på vägen! Vill man skapar man mer drama genom att sätta en tidsgräns på utmaningarna eller på hela uppdraget.

Var ska man vara?

Ett låst, mystiskt rum med rätt stämning är så klart optimalt – men det behövs kanske inte. Använd vad du har! Lite enkla dekorationer kan funka, mörker med bara någon lampa, och ficklampor till barnen är bra. Det kan vara en bra idé att jobba med två rum, att barnen får lösa utmaningen i det ena rummet och ta sig ut därifrån för att sedan gå in i nästa rum, medan de löser utmaningen där kan du förbereda för nästa utmaning i det första rummet.  Har man många barn kan det också vara en bra idé att bygga upp ditt escape game med stationer som barnen ska lösa i tur och ordning, då kan grupperna röra sig mellan stationerna – dessa kan vara i riktiga låste rum, eller fiktiva sådana – det funkar också bra – tex om man vill vara utomhus.

Lösningen

Lösningen har så klart med din historia att göra. Men kanske har barnen fått fram en kod eller samlat kartbitar som leder till ett ställe. Ofta är det på något sätt kul att sluta med en belöning av något slag till barnen – är det kalas blir barnen sällan för stora för en liten godispåse!

Färdiga Escape games för barn att göra hemma

Om fantasin eller tiden tryter finns det färdiga escape games att köpa och göra hemma. Grapevine.nu har escape games gjorda just för att du ska kunna fixa ditt eget event hemma! Då beställer du det hela klart och får inbjudan, historia, gåtor etc – allt som behövs i spelet – färdigt. Du skriver ut det hela efter instruktioner och fixar sedan ditt escape game hemma med enkel rekvisita och anpassat till var du är och barngruppens storlek. Det finns escape games anpassade för olika åldersgrupper, från ca 7 år upp till ca. 14.

Här är några populära färdiga escape games för barn:

escape game för barn

Escape game: Hallows skola för häxeri & magi

Ett superkul Escape game på Hallows skola för häxeri & magi där man utbildar trollkarlar och häxor i åldern 7-9 år eller 10-14 år. Först ska eleverna skrivas in och sorteras i elevhem sedan ska de klara av åtta spännande lektioner i Hallows hemliga, låsta kamrar för att ta examen!

Läs mer och beställ>>

escape game hemma

Escape game: Spionskolan 7-9 år

På Spionskolan S.P.Y.S utbildas hemliga agenter i åldern 7-9 eller 10-12 år. Först får de en grundläggande spionutbildning innan de skickas ut på sitt första uppdrag! Då gäller det att lista ut koden som desarmerar bomben som exploderar om exakt en timme! Barnen följer spännande ledtrådar och löser kluriga gåtor – de får lösa chiffer, klura ut ord och meningar med hjälp av kryptograf och mystiska dokument, de får studera fingeravtryck och mycket mer!

Läs mer och beställ Spionskolan>>

Escape game: Flykten från det hemsökta huset

Ett ruskigt roligt escape game / mysterium för barn i åldern ca. 9-14 år! Professor Fledermaus är försvunnen och hans hus hemsöks av läskiga varelser. Barnen måste rädda professorn och avslöja hans förskräckliga hemlighet. Gåtor ska lösas i sex låsta rum. Klurigt och ruskigt roligt!

Läs mer och beställ>>

escape room för barn

Escape game: Space Escape

Space Escape utspelar sig på en mörk och kall, föråldrad rymdstation som ska överges. Barnen är sist kvar i besättningen, syret håller på att ta slut och alla dörrar har gått i baklås! Barnen måste – genom att lösa knepiga gåtor – ta sig ut ur sju låsta rum och samtidigt lista ut koden som låser upp den sista dörren till luftslussen som tar dem till rymdfärjan som gör den sista resan till jorden!

Läs mer och beställ Space Escape>>