Superhjältekalas

Superhjältar har varit barnens favoriter sedan Stålmannen bytte om i en telefonkiosk och ett kul barnkalastema. Här har vi tänkt till lite kring superhjältekalas och tipsar om utklädning, mat, dryck, tårta och lekar till superhjältekalaset!

Inbjudningskort till superhjältekalaset hittar du här>>

Utklädnad superhjältekalas

Att ha superhjältekalas kan faktiskt underlätta en del för många föräldrar då det i många hem redan finns en och annan superhjältedräkt för att klä ut sig. Vill man specificerar man så klart vilken superhjälte det handlar om, men kanske är det ännu roligare att låta barnen vara sin favorithjälte eller en alldeles egen påhittad. Kom ihåg att skicka inbjudan till superhjältekalas i tid så att föräldrar och barn hinner planera och fixa utklädnad.

Det finns en uppsjö färdiga superhjältedräkter att köpa, Superman, Batman, Spiderman, Iron Man, Ninja och så vidare. Vill man skapa sin egen superhjälte kan man klä ut sig t.ex i t-shirt och tights, en cape av ett tygstycke, ett par skidglasögon och diskhandskar. Aluminiumfolie och tejp kan vara mycket användbart för att skapa en hjälm eller benskydd.

Lekar superhjältekalas

Superhjältarna måste naturligtvis ut på en eller annan räddningsexpedition på kalaset och använda sina superkrafter. Man kan t.ex ordna en kul femkamp för superhjältarna med olika utmaningar. Att springa fort, hoppa, gömma sig och lösa gåtor är sådant superhjältar är bra på och egenskaper som kan behöva testas!

Grapevine har en färdig, jätterolig superhjälteskattjakt där alla små superhjältar ska hjälpa Supersune att rädda staden Big City från boven med den gröna masken som hotar att översvämma staden! I en kul skattjakt ska barnen lista ut koden som desarmerar bovens bomb! Skattjakten finns i två svårighetsgrader, för barn i åldern 4-6 år och ca 7-10 år.

Läs mer om och beställ skattjakten här>>

Duka med bordstablett med pyssel!

En bordstablett med superhjältepyssel blir både aktivitet och en fin del av dukningen. En bordstablett kan du ladda hem här och skriva ut så många du behöver>>

Superhjältekalas mat

Vad ska man bjuda på på ett superhjältekalas? Superhjältar äter ju sådant man blir stor och stark av – men kanske är det ändå inte populärt att bjuda på spenat?

Superhjältemackor

Varma mackor med olika fyllning kan vara god superhjältemat. Fyllning kan tex vara ost, skinka och tomat, bacon och stekt ägg, tonfiskröra och sallad, mozzarella och tomat eller andra favoriter. Gör en eller flera olika. Så här gör du dem riktigt ”superhjältiga”:

Använd våra superhjälte ”ljudsplashar” från seriernas värld. Skriv ut och klipp ut splasharna. Tejpa varje på ett trägrillspett.

Gör dubbla varma mackor, gärna i mackjärn eller annars i ugnen. Lägg tre dubbelmackor på varandra och tryck till. Har du olika varianter, ta en av varje. Du ska nu skära mackorna i trekanter – som en klassisk clubsandwich. Trä först en cocktailtomat på varje träspett. Sätt sedan i ett grillspett i varje kvart av mackhögen, dela sedan varje mackhög i fyra delar, i trekanter. På varje pinne har du nu tre små varma dubbelmackor, toppat med en cocktailtomat. Servera en eller två mackpinnar till varje barn, tillsammans med några chips och grönsakstavar av gurka, paprika och morot. Lite dipp kan vara gott som tillbehör.

Skriv ut splasharna här – du kan också använda dem som annan dekoration>>

Att dricka ska superhjältar så klart ha en neongrön bål. Färga t.ex sockerdricka med grön karamellfärg och lägg i massvis med is och frukt.

Till efterrätt kan du servera neonfärgad jell-o, gärna i olika färger som du häller i lager i små glas. Hittar du inte pulver att köpa är det lätt att göra med gelatin, vatten socker och färg- och smakämne.

Superhjältekalas tårta

Tårtan ska kanske präglas av födelsedagsbarnets favorithjälte. Skulle det vara Spiderman, gör t.ex en tårta täckt med röd marsipan och rita ett spindelnät med chokladglasyr, dekorera med en plastspindel eller gör en – eller flera – av ett oreokex som får ben av lakritssnören och ögon av nonstop eller glasyr.

Är det Batman som är hjälten kan du göra fina fladdermöss av oreokex som får fladdermusvingar av marsipan eller sugarpaste.

För mer inspiration och idéer till upplägg och planering inför ett barnkalas med superhjälte-tema läs denna artikeln hos firafest.se om just Superhjältekalas.