Prinsesskalas – barnkalas med prinsesstema!

barnkalas prinsessor

För alla små flickor – och pojkar! – som tycker om att klä sig i prinsessklänning ska det naturligtvis fixas prinsesskalas – här hittar du lite tips om hur du fixar roligaste kalaset med prinsesstema!

Inbjudningskort barnkalas

Bjud in alla prinsessorna till fest på slottet! Bjud in prinsessan (namn) till kalas hos prinsessan (namn) på slottet på (adress). Glöm inte att klargöra om man ska vara utklädd när man kommer eller inte. Dock går det utmärkt att ha temakalas utan att gästerna måste vara utklädda. Gör fina inbjudningskort tillsammans med födelsedagsbarnet. Använd färgat papper, glitter och band. En annan idé till inbjudan: Gör papper som du river i kanterna och drar en gammal tepåse över så att de ser ”gamla” ut. Skriv inbjudan för hand och rulla ihop pappret och knyt ett vackert band runt.

Fina, gratis inbjudningskort till prinsesskalas kan du göra här – eller gör och skicka ett fint inbjudningskort direkt med telefonen i grapevines app>>

prinsesskalas

Pyssel prinsesskalas

Kalaset kan inledas med att varje prinsessa får göra sin egen krona i guldpapper som kan dekoreras med band, silkespapper och annat. Beroende på barnens ålder kan det vara bra att på förhand ha klippt ut kronorna i papper som sedan sätts ihop med häftklammer för att passa varje prinsessa, barnen kan sedan dekorera kronorna själva med glitter, band och silkespapper. Varje prinsessa får hitta på sitt eget prinsessnamn och skriva på kronan. Om barnen är äldre kan de själva rita av en mall och klippa ut kronan. Sätt ett resårband i varje krona.

Man kan också göra prinsesshalsband och prinsessarmband tillsammans, det blir också något för varje prinsessa att ta med sig hem. Köp plastpärlor i fina glittriga färger i hobbyaffären. Varje prinsessa får trä pärlor på tråd som knyts ihop till halsband eller armband.

Dekorationer prinsesskalas

Ballonger i rosa och gult är ett måste på varje prinsesskalas. Limma glitter på ballongerna så blir det festligare. Serpentiner i silver och rosa passar till. Bordet kan dekoreras med pappersduk i passande färg och kanske stora blommor av rosa silkespapper (använd piprensare som skaft) och sätt i en vas eller lägg en blomma på varje tallrik. Födelsedagsprinsessan ska naturligtvis ha en tron, Lägg ett vackert tyg runt en stol, klistra fast en krona i guld eller silver överst på ryggstödet. Gör även mindre kronor och fäst på de övriga prinsessornas stolar.

Placeringskort barnkalas

Gör ett fint placeringskort på sugröret. Använd färgat papper och klipp ut olika former – hjärtan, stjärnor och ovaler. Skriv varje prinsessas namn med silver- eller guldpenna. Gör två hål i pappret och sätt på sugröret som ett segel.

Bordstablett med prinsesspyssel

En fin bordstablett som både blir en fin detalj i dukningen men också sysselsätter små prinsessor i väntan på kalasmaten.

Här kan du ladda hem bordstabletten och skriva ut så många du vill>>

prinsesskalas

Mat till barnkalas med prinsesstema

Prinskorv med potatisslott eller prinsessplättar med slottssylt!
Som bekant så äter prinsessor massvis med prinskorv, gärna med potatismos. Om du är ambitiös bygger du ett slott av potatismos. Gör tinnar och torn av pappersstrutar och dekorera med ketchup. Prinsessor äter också gärna prinsess-plättar med slotts-sylt och grädde. En rolig idé kan vara en groda i marsipan på varje tallrik. Varje prinsessa får pussa sin groda för att se om det dyker upp någon prins…

Gör en riktig prinsesstårta!
Använd sockerkaka gjord i en rund form med hål i mitten. Skär sockerkakan i tårtbottnar. Lägg fyllning emellan, t.ex hallonsylt eller mosad banan och grädde. Tårtan blir rund och lite toppig. Sätt en mindre docka, tex en Barbie i hålet i mitten. Du kan sätta dockan i en stekpåse så blir den inte kladdig och förstörd och dessutom ser det festligt ut. Sockerkakan blir då prinsessans kjol. Täck ”kjolen” med t.ex rosa marsipan, eller med grädde färgad med karamellfärg. Gör en krona i guldpapper till dockan – och vips har du en RIKTIG prinsesstårta! Det går också att göra en glasstårta på samma sätt. Frys då glass i en sockerkaksform av samma modell. Använd lite extra glass eller ett lager grädde för att få rätt form på tårtan. Dekorera kjolen med silverströssel.

Prinsesskalas lekar

Prinsess-skattjakt!

Prinsessans mamma drottningen eller pappa kungen har kanske gömt en skatt som vaktas av en stor, elak, eldsprutande drake någonstans i huset eller i trädgården? Gör flera skattkartor (använd samma metod som till inbjudningarna ovan för att få kartan att se gammal ut) – den första kartan leder till en plats där det finns en rosa ballong. Inuti ballongen finns en ny skattkarta. Prinsessorna måste smälla ballongen för att kunna läsa nästa karta som leder till ett nytt gömställe – och så vidare. Till sist når man fram till den gömda skatten som kan vara strutar av guldpapper fyllda med godis.

Busroliga färdig prinsess-skattjakter med gåtor och utmaningar!

Prinsessmysteriet
Här är den roligaste leken för prinsesskalaset! Låt de små prinsessorna ge sig ut på äventyr och rädda prins Månstråle från att få framleva sitt liv som groda! Jätteroligt för barnen, snabbt och enkelt för dig! Finns anpassad för 4-6 år och 7-10 år.

Läs mer om Prinsessmysteriet och ladda hem skattjakten här>>

Ismysteriet
Är födelsedagsbarnet särskilt förtjust i isprinsessor så är skattjakten ”Ismysteriet” ett måste! Här handlar det om för barnen att hjälpa isprinsessan Arabella att rädda den årliga snöfesten!

Läs mer om Ismysteriet och ladda hem skattjakten här>>

Prinsess-kunskap

Dela upp prinsessorna i två lag som får tävla i prinsesskunskap. Beskriv en prinsessa och låt barnen gissa vem det är. Det lag som först svarar rätt får en ballong. Det lag med flest ballonger när tävlingen är slut vinner.

Goda fén i slottet

Gör en slottsfasad i kartong med ett fönster som går att öppna och sätt upp den i en dörröppning. Varje prinsessa får knacka på i slottet och fönstret öppnas då av den goda fén som ger en skatt till varje prinsessa, t.ex en påse med godis inslaget i glittrigt papper eller en liten prinsess-present. Kanske måste prinsessorna svara på varsin klurig fråga innan fén öppnar fönstret. En fé har en pappersstrut på huvudet med band eller strimlor av silkespapper hängande från toppen

Prinsessan på ärten

Vem blir prinsessan på ärten? Ställ stolar i en ring – en stol mindre än antal prinsessor. Prinsessorna dansar runt stolarna så länge musiken spelar, när musiken stannar ska man sätta sig på en stol. Den prinsessa som inte hittar en stol är ute ur leken. Innan musiken börjar igen tar man bort en stol osv. Till sist är det en prinsessa kvar som bli prinsessan på ärten!

Kalaslekar till prinsesskalas!

Här finns ett fint paket med fem lekar och bordstablett till prinsesskalaset. Då har du allt du behöver! Ladda hem och skriv ut.

Till paketet med kalaslekar prinsessor & riddare>>