Ägglekar till påsk

Att leka ägglekar är en gammal tradition i samband med påsken. Här har vi listat några klassiska ägglekar…

Äggpickning

”Äggpickning” är tex en lek med anor från 1400-talets Polen. Man pickar toppen av ett okokt ägg mot motståndaren, den som längst har ett helt ägg vinner!

Ägg på sked

”Ägg på sked” är en annan ägglek som de flesta kan, för många en av de riktiga klassiska lekarna som tillsammans med t.ex hoppa säck leks också vid andra tillfällen som Midsommar.

Äggrullning

Redan på 1550-talet vet man att man i Tyskland lekte ”Äggrullning”. Det finns olika varianter av leken. I Tyskland, England och Danmark bland annat, handlar det om att rulla hårdkokta, målade ägg nerför en backe. Vinner gör man genom att träffa andras ägg eller genom att komma först nerför backen. På flera platser finns traditionella ”äggrullningsbackar” där folk samlas för att ägna sig åt detta till påsk.

I På 1800-talet uppstod en annan äggrullningslek i USA där man ska rulla ett ägg längs en bana med hjälp av en sked på ett långt skaft. Äggleken leks traditionellt på Vita husets gräsmatta på Annandag påsk. Det ska ha varit President James Madisons fru Dolley som började med äggrullningstävlingar 1814, då på Capitol Hill. När man 1877 planterade en ny gräsmatta förbjöd man lek på denna. På begäran av en mängd barn, bland annat deras egna flyttade då president Rutherford B. Hayes och hans fru Lucy lekarna till Vita husets gräsmatta. 1954 på förslag av ”first lady” Mamie Eisenhower fick även svarta barn delta.

En gammal svensk äggrullningstradition är att man rullar ägg nerför en planka eller tegelsten som lutas, med mål att träffa de andra barnens ägg.

Äggrullning på Vita husets gräsmatta 1929 och 2009. I den senare hejar Barack Obama på en liten tjej.

Äggjakt

Den kanske största av alla ägglekar är påskaftons äggjakt efter påskägget!

Läs mer om äggjakter här>>

Vill man leka mer till påsk – både med stora och små, finns hela 15 roliga färdiga äggjakter med gåtor, uppdrag och utmaningar, quiz och festlekar till påskfirandet här>>