10 tips för höstlovet

Vad ska man hitta på när man har en hel vecka till förfogande? Goodies till barnen har tio tips på större och mindre aktiviteter och projekt som kan förgylla veckan för både barn och vuxna.

höstlov aktiviteter

Prova en ny aktivitet!

Gör något nytt, roligt tillsammans. Kanske något ni inte gjort förut. Kontakta ett stall eller någon som tex. ordnar turridning på islandshästar och prova att rida. Eller prova tex. go-kart, paintball, bowling eller biljard!

Spela in en egen film!

Ett jättekul projekt som kan ta hela veckan! Samla ihop några kompisar och låt barnen hitta på sin egna lilla film, se till att det inte blir alltför långt eller komplicerat. Eller basera filmen på en saga eller berättelse. Ordna sedan lite rekvisita och kostymer och låt barnen vara skådespelare medan du eller barnen själva filmar. Repetera ordentligt innan ni börjar filma. Är ni ambitiösa redigerar ni filmen med ett enkelt redigeringsprogram. I slutet på veckan bjuder ni in föräldrar och kompisar att se filmen. Kanske kan barnen sälja popcorn och läsk till filmvisningen!

Åk på utflykt och sak-letar-jakt!

Ge er iväg ut i skogen till fots eller med cykel. Ta med matsäck med varm choklad och annat gott. Att grilla korv och göra tunnbröd är alltid jättegott! Plocka fina höstlöv, pinnar, kottar, stenar, mossa och bark och ta med hem. Köp korgar eller låga glasvaser, sand och ljus i butiken. Gör tillsammans fina höstiga ljusuppsättningar med sakerna ni hittat i skogen!

Ordna loppis!

Plocka ut leksaker och annat ur det egna rummet. Passa kanske också på att hjälpas åt att rensa i andra skåp och lådor, och kanske även hör med farmor och mormor om de har något de vill bli av med. På de flesta ställen hålls det loppisar. Boka en plats och ordna loppis. För barnen att själva rensa ut sådant de inte använder och att sälja det för några kronor, ger en bra uppfattning av sakers värde.

Besök ett lekhus!

Runt om i landet finns aktivitets- eller lekhus som bjuder på massvis med lek, skoj och bus för barnen, det brukar finnas massvis med aktiviteter att utforska. Ta med några kompisar och låt barnen leka loss några timmar.

Gör en egen bok!

Låt barnen välja ett ämne för sin bok som de är intresserade av, dinosaurier, upptäcktsresanden, länder, djur eller planeter. Hjälps åt att samla information om ämnet, i bokhyllan hemma och på internet. Sök på internet och hitta fakta, skriv gärna ut sådant ni hittar på papper. Låt barnen sedan göra sin bok genom att rita och skriva men även klippa och klistra i sådant ni hittat och skrivit ut.

Baka!

Att baka är jätteroligt och det behöver inte betyda kaos i köket. Var noga med att barnen är med i hela processen och också får vara med och städa upp efter sig. Gör en hel bakdag och baka flera olika saker, utan stress. Ta fram flera recept och köp ingredienserna. Tar du receptet ur en kokbok kan det vara bra att ta en kopia på det så att det inte gör något om man spiller på det. Baka inte bara bullar och kakor utan också matbröd. Låt barnen använda sin fantasi och prova att tillsätta sådana saker de tycker om som kanske inte är med i grundreceptet, t.ex solrosfrön, nötter, mandlar eller russin.

Cirkus!

Låt barnen göra sin egen cirkusföreställning. Någon är kanske duktig att jonglera med bollar, någon är bra på att dansa, göra volter, gå på lina eller spela något instrument. Kanske kan grannens hund göra några fina konster? Eller husets hamster springa genom en labyrint man gör av papp! En trollkonstnär som gör några trix och en snubblande clown är naturligtvis också jättebra nummer i föreställningen. Bara barnen fantasi sätter gränserna, ett barn kan ju t.ex klä ut sig till ett lejon medan någon annan är lejontämjare. Gör affischer och biljetter till föreställningen och sälj biljetter till föräldrar och kompisar.

Gå och bada!

Att bada och simma är alltid kul! Åk till badhuset där ni bor eller till något närliggande äventyrsbad. Glöm inte att ta med lite matsäck att stoppa i sig då man börjar frysa.

Gå på museeum!

I din stad eller i någon närliggande finns kanske ett kul museum eller en rolig aktuell utställning. Undersök vad som händer. Tänk på att det nödvändigtvis inte behöver vara ett museum som riktar sig särskilt till barn. Hembygdsmuseet kan vara fullt med kul överraskningar och man kan titta på hur saker och ting gjordes förr i tiden. Mormor eller farfar kanske gärna följer med och berättar om hur det var när de var små. Många teatrar och bibliotek har också särskilda föreställningar och aktiviteter denna vecka.

Fixa Halloweenfest med skattjakt!

Planera tillsammans en riktigt kul Halloweenfest för barnen och deras kompisar. Gör dekorationer, läskigt god mat, halloweengodis och planera lekar!

Här kan du läsa mycket mer om Halloween och tips till halloweenfesten!>>