Lekar till midsommar – lika viktigt som sill och jordgubbar!

lekar till midsommar

Midsommar är ett av de där tillfällena när det ska lekas, oavsett om man är stor eller liten – och helst tillsammans! Det är något som i alla fall de yngre barnen brukar uppskatta. Tonåringarna däremot är kanske inte alltid så förtjusta i att få se mamma hoppa säck och pappa hoppa små grodorna…

Ringlekar till midsommar

Först och främst är det ju ringlekarna vi förknippar med midsommar. Det ska dansas och sjungas kring midsommarstången! Små grodor, rävar som raskar över isar, morsgrisar, musikanter och tre små gummor – men kan ni texterna på klassikerna?

Här finns sångblad med midsommarens ringlekar och sånger>>

Vet du förresten vad små grodor har med midsommar att göra? Här kan du läsa svaret>>

Femkamp – en midsommarklassiker!

En riktig klassiker till midsommar är att ordna femkamp med roliga lekar i stafettform. Det funkar bra om man är många och passar både barn och vuxna. Här får du tips om fem grenar i en femkamp till midsommar och kan dessutom ladda ner ett fint diplom till alla i det vinnande laget.

Femkamp till midsommar>>

midsommar lekar

8 färdiga festlekar till midsommar!

Man kan ju så klart också leka andra lekar till midsommar! Både de där med mer praktiska inslag av hoppande och springande och mer kunskapsinriktade lekar som en tipspromenad – en annan given klassiker!

Hitta på lekar till midsommar själv eller spara tid och energi och ladda hem en färdig lek! Här finns några riktigt kul lekar till midsommarfirandet:

Festlek till midsommar med stationer>>

Den här leken kombinerar de där praktiska inslagen med klurig midsommarkunskap. Det finns elva färdiga utmaningar där man kan välja dem som passar sällskapet bäst, lite beroende på om man är bara vuxna eller familjer med barn. I de sex teoretiska utmaningarna ska deltagarna svara på frågor, det tävlas i grenar som ”Den blomstertid nu kommer”, ”Allsång”, ”Vilken var sommaren?”, ”Vem är sommarprofilen?”, ”Midsommarkunskap” och ”Midsommartoner”, den sista är en introtävling med en färdig Spotify-spellist. Du blandar dessa med två provningar där man ska gissa snapsen och sätta namn på sillen och dessutom finns tre klassiska lekar, säckhoppning, spotta godisgrodor och irländsk julafton. Blanda och ge!

midsommar lekar

Årets Sommarquiz>>

Det här är ett aktuellt och underhållande sommarquiz baserat på en hel massa somriga låtar som maxar sommarstämningen och fyndiga följdfrågor!

Festlek: Testat & Klart!>>

En rolig festlek med 22 färdiga tester – lite som på TV – men med ett upplägg som lagtävling där alla kan vara med – barn, ungdomar och vuxna tävlar tillsammans. Superkul – också till midsommarfirandet!

bäst i test lekar

Mingelquiz Sommar>>

En roligt quiz som man gör genom att mingla mellan frågorna, sätt upp det längs en trevlig promenad som en tipspromenad, eller bara i trädgården och låt gästerna mingla mellan frågorna.

lekar till midsommar

Tipspromenad till midsommar>>

En klassiker med 25 frågor att välja bland!

Mobilskattjakt: Sommar!>>

Det här är en kul lek för barnen eller hela familjen som kan behöva en promenad efter sillen! Allt görs i mobilen, man följer en karta och ska besvara somriga gåtor i mobilen för att till sist nå fram till slutdestinationen! Mobilskattjakten kan lösas av ett gäng eller av upp till 10 lag som tävlar mot varandra på tid.

Mord vid midsommar – lös ett spännande mordmysterium i sommarnatten!>>

En kul och annorlunda midsommarlek! Låt gästerna lösa ett mordmysterium som utspelar sig just under midsommarafton på familjen Pamps sommarnöje! Här tätnar intrigerna och spöken visar sig i den ljusa sommarnatten! Det här är en mordgåta som är enkel att genomföra – bara ladda hem, skriv ut, läs upp och låt dina gäster använda sina ”små grå”!

Sommarmysteriet – en rolig skattjakt för de yngre>>

En kul, somrig skattjakt med gåtor och utmaningar som kan göras hemma, runt om i huset eller i trädgården. När mysteriet är löst väntar så klart en belöning!

Missa inte sånghäftet!

Det finns ju en sak som är nästan lika viktig som att leka på midsommar – och det är att sjunga!

Här kan du ladda hem midsommarens finaste sånghäfte gratis!>>