Äggjakt till påsk!

Att ordna äggjakt för barnen är en härlig påsktradition med gamla anor. Så här fixar du en riktigt roliga äggjakt till barnen i påsk…

Redan Martin Luther som ska ha ordnat äggjakter där männen gömde ägg för kvinnorna och barnen att hitta. Inom kyrkan finns en föreställning om att äggen ska vara Jesus grav och glädjen att hitta dem ska vara som den glädje kvinnorna som kom till Jesus grav kände när de upptäckte att han uppstått. För de flesta barn handlar det nog mer om att få äta godis…

En traditionell äggjakt går ut på att man gömmer ägg, ofta chokladägg eller konstgjorda ägg fyllda med godis och så ska man leta efter dem inom ett särskilt område. Hos oss i Sverige handlar det ofta om att hitta ett ägg, det stora pappersägget fyllt med godis.

En äggjakt kan man sedan göra på många olika sätt. Antingen gömmer man bara ägget och barnen letar eller så gör man en äggjakt med utmaningar att lösa på vägen. För små barn kan det vara en kul idé att dra ett snöre genom hela huset, under bord och in i garderober, som barnen följer för att till sist hitta påskägget.

Man kan också göra en äggjakt med en karta, eller en äggjakt med ledtrådar, där en ledtråd leder till en ny ledtråd, som leder till nästa osv. Vill man göra det ännu roligare lägger man till gåtor eller utmaningar som ska lösas på vägen.

Vill man göra en riktigt rolig äggjakt för barnen utan att själv lägga ner för mycket tid så finns en hel massa färdiga äggjakter från grapevine.nu att välja bland.

Äggjakt med ledtrådar och gåtor

Den här äggjakten kan göras både inne eller ute – eller både och. Du planerar skattjakten på ett lekschema och bestämmer vilka ledtrådar du ska använda och var du ska sätta upp gåtorna. Skattjakten har sedan en kul historia om busiga kycklingar som gömt hönan Agdas ägg på gården och 6 gåtor och 3 utmaningar som barnen ska lösa för att hitta hönans ägg och för att till sist nå fram till det godisfyllda påskägget! Äggjakten finns med gåtor anpassade för barn i åldern 4-6 år och 7-10 år.

Äggjakten för 4-6 år>>
Äggjakten för 7-10 år>>

Påskharens knepiga äggjakt

Det här är en äggjakt med ledtrådar, en ledtråd leder till en annan som leder till nästa. Påskharen har dock formulerat ledtrådarna som knepiga gåtor! Kul och klurigt! Vill man gömmer man ett chokladägg på varje gömställe och till sist det stora påskägget! Den här äggjakten funkar i alla hem och för barn från ca 5-6 år och uppåt.

Påskharens knepiga äggjakt>>

Äggjakt i mobilen

Det finns tre olika varianter för barn i olika åldrar av grapevines roliga äggjakt i mobilen. Här får du som arrangerar äggjakten tillgång till en liten arrangörssajt där du placerar ut kartnålar på en google map och skickar sms till barnen då skattjakten ska börja. Resten av äggjakten är färdig, du bestämmer bara rutten. Barnen ser sin position på kartan i mobilen och en nål som de ska hitta, när de kommer dit får de en klurig fråga att besvara för att hitta ett (fiktivt) ägg. När de svarat får de se nästa kartnål osv. till det att de hittat alla de fiktiva äggen och får ge sig ut på jakt efter ett godisfyllt ägg på slutpositionen. En riktigt rolig och annorlunda äggjakt som enkel att ordna och riktigt rolig för barnen. Äggjakten kan genomföras precis var som helst där det finns mobiltäckning, du bestämmer vart och hur lång den ska vara. Äggjakterna i mobilen finns för ca. 5-7 år, för ca. 8-10 år och för barn från ca. 11 år eller hela familjen.

Äggjakt i mobilen 5-7 år>>
Äggjakt i mobilen 8-10 år>>
Äggjakt i mobilen från ca. 11 år>>