Chiffer, hemligt språk & osynligt bläck – kul och klurigt!

chiffer för barn

Att kommunicera på roliga sätt – med chiffer, hemligt språk eller osynlig skrift är hur kul som helst! Det passar in perfekt om man vill göra en rolig skattjakt, ett klurigt mysterium eller ett kul escape game! Eller kan vara en superrolig sak för barnen att lära sig en regnig hösteftermiddag för att sedan skriva hemliga meddelanden till varandra!

Vad är ett chiffer?

Ett chiffer, krypto eller kodsystem som det också kan kallas, är när bokstäver i en text ersätts med något annat enligt ett bestämt mönster eller en särskild algoritm. Gör man roliga chiffer för barn gör man ofta så kallade substitutionschiffer där man ersätter bokstäver med andra bokstäver eller kombinationer av bokstäver, med siffror eller med symboler. För att tyda ett chiffer behövs en chiffernyckel – som så klart ska vara hemlig för alla utomstående.

Hur gör man ett chiffer för barn?

Det finns flera olika etablerade chiffer som man kan använda, men man kan så klart också hitta på sitt eget!

Caesarchiffer & förskjutningschiffer

Caesarchiffer, caesarkrypto eller caesarrullning är ett av de äldsta kända chifferna och har fått sitt namn efter Julius Caesar som var en flitig användare av krypterade meddelanden. Idag används namnet caesarchiffer för flera olika typer av förskjutningschiffer där man ersätter bokstäver med andra bokstäver. Oftast handlar det om att man ”rullar” alfabetet ett antal steg, t.ex. ett steg så att A blir B, B blir C och så vidare, eller tre steg där A blir D och B blir E osv. Julius själv använde nyckeln 3 som i C – sin egen initial.

ROT13 är ett caesarchiffer med nyckeln 13, där ersätts en bokstav med en annan som är 13 platser framåt (eller bakåt – det blir samma) i det engelska alfabetet med 26 bokstäver. Använder man ROT13 på en svensk text brukar man använda det med engelskt alfabet och lämnar de andra bokstäverna orörda. ROT13 har använts på internet sedan 80-talet för att dölja klartext – lite som motsvarigheten att skriva en text upp och ner i en tidning.

En nyckel till ett förskjutningschiffer är mycket enkel – det behövs egentligen bara en siffra, som 5 – då blir A=F. Om man vill göra en enkel chiffernyckel till barnen så kan man bara göra en tabell med alfabetet två gånger ovanför varandra. För att skriva på chiffer ersätter man bokstaven i den övre raden med bokstaven i den nedre, och för att läsa gör man det omvända.

Man kan också göra ett chiffer där man börjar framifrån i alfabetet och ersätter det med första bokstaven bakifrån så att A=Ö, B=Ä, C=Å. Det här är ett enkelt chiffer för barnen eftersom det inte behöver skrivas på ett håll och läsas på ett annat. A=Ö och Ö=A. En chiffernyckel till detta finns att skriva ut nedan!

Ett förskjutningschiffer med olika nycklar kan man enkelt göra med hjälp av ett chifferhjul. Då kan man också göra lite mer avancerade chiffer där man för första bokstaven flyttar ett steg, för andra bokstaven två steg osv.

Här finns ett chifferhjul att skriva ut>>

Brädgårdschiffer

Kärt barn har många namn, det här chiffret kallas brädgårdschiffer, murarchiffer och pagodchiffer och finns i lite olika varianter och varieras lite beroende på språk. Det är ett kul chiffer som är enkelt att både skriva och läsa när man fått kläm på det. Brädgårdschiffer används ofta av scouter.

Man ersätter varje bokstav med ett tecken som man får fram genom att rita upp tre rutmönster – som om man ska spela tre i rad. Det första rutmönstret har ingen prick ovanför sig och innehåller från vänster till höger, uppifrån och ner bokstäverna A-I, det andra rutmönstret har en prick och innehåller bokstäverna J-S och det sista har två prickar och har bokstäverna T-Ö, man brukar utelämna Q och W för att få plats med det svenska alfabetet. Man gör sedan ett tecken där man ritar ut de streck som omger bokstaven i mönstret och sätter in en prick om bokstaven är i det första rutmönstret och två prickar om det är i det andra. Skriv ut en chiffernyckel till brädgårdschiffer nedan!

Ordet CHIFFERNYCKEL blir då tex:

Scoutchiffer

Scouter gillar hemliga meddelanden och chiffer! I ett scoutchiffer ersätter man varje bokstav med två, en versal och en gemen, ur ordet SCOUT. Man gör en tabell med 5 rader och fem kolumner. I toppen på tabellen skriver man ordet SCOUT med versaler, en bokstav för varje kolumn, till vänster om tabellen skriver man ordet scout med gemener med en bokstav per rad. Sedan fyller man i alfabetet i tabellen, man hoppar över Q och W. När man sedan skriver chiffer ersätter man en bokstav med de två som motsvarar bokstaven position i tabellen, lodrätt och vågrätt, A blir alltså Ss, B blir Cs, F blir Sc och så vidare. Det här kan man egentligen göra med vilket ord som helst på fem bokstäver. Spionskolan S.P.Y.S i grapevines roliga Escape game ”Spionskolan” använder t.ex ett SPION-chiffer skapat på samma sätt!

Om man alltså vill skriva ordet CHIFFER blir detta: OsOcUcScScTsCu

Här finns 3 chiffernycklar att skriva ut – till bokstavschiffer, brädgårdschiffer och scoutchiffer>>

Bildchiffer

Ska man göra ett chiffer för yngre barn kan det vara både kul och lite enklare att använda ett bild- eller symbolchiffer. Ersätt då bara bokstäver med en bild eller en symbol. Det här är ett vanligt inslag i roliga skattjakter från grapevine. nu där barnen t.ex. ska lösa chiffer med emojis eller andra symboler.

göra chiffer för barn

Hur gör man osynlig text?

Ett annat kul och mystiskt sätt att kommunicera är med osynlig text! Det finns spionpennor att köpa som skriver osynlig skrift som man ser om man lyser på det med en särskild lampa men man kan också blanda eget osynligt bläck! Nedan får du ett recept på osynligt bläck med bakpulver. Man kan också prova att göra osynligt bläck genom att skriva med citronsaft eller mjölk.

Så här gör du osynligt bläck

Det här behöver du:

  • Bakpulver
  • Vitt papper
  • Vatten
  • Pensel
  • En värmekälla eller saft från blå vindruvor

Blanda lika delar bakpulver och vatten. Skriv på vitt papper och låt torka.

För att kunna läsa meddelandet håller du pappret mot en värmekälla – gärna en lampa som blir varm (om du använder ljus eller eld måste en vuxen vara med. Var mycket försiktig så att pappret inte kommer för nära). När pappret blir varmt framträder texten. Eller stryk saften från blå vindruvor över texten så ändrar den färg.

Roliga skattjakter och escape games med chiffer och klurigheter

Visst är det något som man gärna vill att barnen ska får prova! Att lösa chiffer och hemligt språk och andra klurigheter! Hitta på själv och gör utmaningar till barnen!

Om tiden eller fantasin tryter kan man också ladda hem färdiga skattjakter, escape games och mysterier till barnen – många av dem så klart med kluriga chiffer! Dessa är åldersanpassade och finns i en mängd olika teman och svårighetsnivåer, från temaskattjakter med tema detektiver, pirater och djungeläventyr till riktigt kluriga escape games där man ska gå på spionskola, ta examen från Hallows skola för häxeri och magi eller fly från det hemsökta huset! Eller man kan till och med lösa ett mysterium i mobilen, där man läser karta och löser klurigheter som i TOP SECRET – Agenternas hemliga uppdrag!

Läs mer om alla roliga mysterier på www.grapevine.nu>>

Några av uppdragen som ska lösas – ett med chiffer – i ”Uppdrag: Skattjakt!” en klurig och rolig aktivitet från grapevine.nu. Du beställer, laddar hem och skriver ut allt som behövs!