10 roliga stafetter – enkla och superkul lekar

stafetter

Lekar för vuxna och barn

Stafetter är riktigt roliga lekar – faktiskt både för barn och vuxna. Till midsommar passar stafetter in i femkampen till exempel. Det funkar också bra med stafetter när man vill ha festlekar som passar bra för barn och vuxna att leka tillsammans i andra sammanhang, och som kalaslekarbarnkalas. Sedan passar de naturligtvis bra som lagtävlingar och laglekar för barngrupper av olika slag – det är enkel och rolig teambuilding för barn.

Stafetter är också ofta ganska snabbt och enkelt att ordna och det är roligt att tävla mot varandra.

Så funkar en stafett

En stafett gör man typiskt med två eller flera lag som tävlar mot varandra, men lekar man med yngre barn kan man så klart tona ner tävlingsmomentet. Det hela går ut på att ett lag står på led. Alla i laget ska göra en uppgift och oftast då också runda en markering placerad en bit bort och sedan ta sig tillbaka till laget och ställa sig sist i ledet. Alla i laget genomför samma uppgift. Har man olika antal deltagare i lagen, får någon eller några i lag med färre deltagare utföra uppgiften två gånger.

Tips på 10 roliga stafett-lekar

1. Ägg eller äpple på sked

Man håller ett ägg eller ett äpple på en sked, i handen eller i munnen. Har man skeden i munnen ska man ha en sked per deltagare – men i tider av pandemi är det bättre att använda händerna). Man ska sedan springa med äpplet / ägget runt markeringen och tillbaka utan att tappa det. Tappar man ägget / äpplet får man börja om från början.

Material: Ägg eller äpplen till varje lag. Skedar.

2. Trebensstafett

Alla i laget ställer sig två och två. Varje lag får två rep. Paren knyter ihop den enes västerben med den andres högerben och ska sedan springa på dessa tillsammans ”tre” ben runt markeringen och tillbaka. Medan först paret springer knyter andra paret ihop sin ben. När första paret kommer i mål ger de sitt rep till det tredje paret osv.

Material: Två bitar rep per lag.

3. Skottkärrestafett

Laget delar upp sig i par. Den ene är skottkärra och går på händer, den andra ”kör” genom att hålla kompisen i benen. Tillsammans ska de runda markeringen. Alla par gör det hela två gånger så att de både får vara skottkärra och köra.

Material: inget.

4. Slalomstafett

Laget står på ett led. Man börjar med att siste man klappar framförvarande på axeln som skickar vidare klappen. När förste man får klappen springer hen runt målet och på tillbakavägen, till sin plats sist i kön, ska hen springa slalom mellan kompisarna, för att sedan klappa på axeln osv. Det här är en bra samarbetsövning – ju bättre laget samarbetar genom att skapa en bra ”slalombana” desto snabbare går det!

Material: inget.

5. Kexvissling

Här handlar det om att springa fram till markeringen och där äta tre mariekex och sedan vissla. När man visslat får man springa tillbaka.

Material: 3 mariekex per person och lag.

6. Förflytta vatten

Alla lag har ett litermått och en kåsa eller en mugg. Vid markeringarna står hinkar med vatten. Alla i laget ska när det är ens tur springa fram till markeringen och fylla muggen och springa tillbaka och hälla vattnet i litermåttet och sedan lämna muggen till nästa person. Man fortsätter tills man har fyllt den överenskomna mängden vatten i litermåttet, t.ex 1 liter.

Material: En hink med vatten, ett litermått och en mugg / kåsa per lag.

stafetter

7. Irländsk julafton

En klassiker och ingenting för den som lätt blir åksjuk. Alla i laget springer fram till en pinne (eller t.ex ett paraply) som är nerstucket i marken. Man snurrar ett överenskommet antal varv med pannan mot pinnen, för att sedan på ostadiga ben springa tillbaka.

Material: En pinne per lag.

8. Säcklöpning – en klassiker bland stafetter

En riktig klassiker. Man ställer sig i en säck och hoppar runt banan. När man kommer tillbaka överlämnar man säcken till nästa person.

Material: En säck per lag. Bäst fungerar jutesäckar eller extra starka sopsäckar i plast för trädgårdsavfall. Vanliga tunna sopsäckar i plast har en tendens att snabbt gå sönder.

9. Knas-stafett

Särskilt tillsammans med yngre barn är roliga gångstilar en höjdare. Då kan man ha omgångar av stafetten där man ska hoppa som en groda, springa baklänges, gå krabbgång (på alla fyra i sidled) osv. Man kan t.o.m variera det hela mellan olika lagmedlemmar, så att det första ska vara groda, den andra krabba, den tredje hoppa på ett ben, den fjärde hoppa jämfota osv.

Material: inget.

10. Uppdragsstafett

En lite annorlunda stafett och rolig lagtävling som kräver lite mer förberedelser. Här står lagen uppställda på en linje, framför dem finns ett antal lappar utlagda. På undersidan av lapparna står ett uppdrag, t.ex ”hela laget ska sjunga ”Imse vimse spindel”, ”hela laget ska lägga sig i form av en stjärna” osv. Den som springer fram väljer en lapp, springer tillbaka till laget som tillsammans löser uppgiften. Näste man springer och lämnar lappen och väljer en annan lapp. Vill man tävla vinner det lag som snabbast löst alla uppdrag eller som löst flest på utsatt tid.

Material: Lappar med uppdrag.

Fler roliga lekar – tips!

Vill man göra en rolig teambuilding-aktivitet för barnen så är en poängjakt också en superrolig lagtävling. Läs mer om poängjakt för barn här>>

Här finns tips om fler roliga utomhusaktiviteter för barn>>

Letar du istället efter färdiga festlekar i samma anda som TV-programmet Bäst i Test? Här finns speciellt framtagna tester som funkar fint på fester för hela familjen. Testat och klart