Fiskdamm – en barnkalasklassiker!

fiskdamm

När det kommer till lekar för barnkalas så finns det ett väldig massa att välja mellan, men vissa klassiker går aldrig ur tiden! En av tidernas mest populära kalaslekar – i generation efter generation är: Fiskdamm!

Att fixa en fiskdamm är snabbt gjort – både att förbereda och utföra, och lika populär bland barn som föräldrar. Det bästa med fiskdammen är att det är en aktivitet som passar de flesta åldrar, och den kan även anpassas till eventuella ett eventuellt tema på barnkalaset.

Här finns en bra checklista vad man ska tänka på när man fixar barnkalas>>

En stor del av tjusningen i denna lek ligger i att det finns något spännande att fiska upp ur fiskdammen för den som är modig nog att stoppa dit sitt fiskespö. Ofta är det ju en godispåse som är det man helst vill fiska upp. Det betyder ju att besökarna på kalaset får ta med sig något hem när de går, vilket alltid är uppskattat bland barnen.

Så fixar du en fiskdamm

Så hur gör man då för att förbereda en fiskdamm för barnkalaset? Det första att göra är att bestämma vad som ska fungera som ”napp” – ett populärt alternativ är godispåsar till barnen, fyllda med lagom mycket godis. Man kan även välja små presenter eller souvenirer som kan blandas i en liten påse som sedan fiskas upp: Klistermärken, studsbollar, små anteckningsböcker – listan är lång på små uppskattade föremål som kan tänkas ingå i en fiskdammspåse.

För att enkelt sätta upp en fiskdamm, ta ett gammalt skynke eller lakan som du kan sätta upp på lämpligt ställe. Det är kul att dekorera skynket, kanske med fina fiskar i olika tyg eller måla med textilpennor – det här kan vara kul att förbereda tillsammans med födelsedagsbarnet! Har man ett annat tema på kalaset så kan man dekorera efter det, t.ex ett piratskepp på havet till piratkalaset och en vildvuxen djungel till med en krokodilfylld damm till djungelkalaset osv. Alternativt kan du köpa ett färdigdekorerat fiskdammsskynke, eller välja att köra på ett odekorerat skynke. Sätt upp skynket i en dörröppning i lagom höjd för att de små fiskarna ska kunna nå över med ett spö. Om fiskandet ska ta plats i trädgården så kan du t.ex hänga upp det mellan två träd eller buskar. Det viktigaste är att skynket sitter relativt stadigt så att det inte ramlar ner och avslöjar hemligheterna bakom!

Till fiskespö kan allt möjligt användas: Ett riktigt fiskespö som man är rädd om är kanske inte att rekommendera. Använd en lång pinne, en blomsterpinne, ett kvastskaft eller något annat lämpligt. Utrusta skaftet med ett snöre som fungerar som fiskelina, och en klädnypa i änden av snöret som fungerar som fiskekrok. Om du har tid och lust så brukar det gå hem att dekorera även fiskespöet med lite glitter eller annan utsmyckning!

fiskdamm på barnkalas
Portrait Of Children On Outdoor Activity Camping Trip Having Fun Playing Game Together

Dags att prova fiskelyckan!

Bakom skynket står en eller två vuxna och ser till att de som fiskar får napp. Barnen ställer sig i kö och turas om att fiska upp något från dammen. Är barnen små kan det vara bra att en vuxen hjälper till att få linan över skynket om det är svårt. Vare sig man har valt godispåsar, små presenter eller andra roliga saker till napp, så blir fiskdammen extra kul genom att blanda de riktiga nappen med mindre lyckade napp. På det viset blir det extra spännande att fiska. Släng in några oväntade objekt som kan tänkas finnas på havets botten och låt barnen fiska upp dem istället med jämna mellanrum: En hatt, en blöja, en gammal sko, en tidning eller en morot och andra tokiga saker som med största sannolikhet kommer att få både den som fiskar och de som köar att skratta. Den som får något den inte vill ha får kasta tillbaka det i fiskdammen och försöka igen och hen har bättre fiskelycka nästa gång!

När alla barnen på kalaset har fiskat och fått det de önskade sig från fiskedammen är det dags att mumsa godsaker!

Fiskdamm är en kalaslek som nästan alltid funkar – och förvånansvärt långt upp i åldrarna tycker barnen att det är kul. Men till sist får även denna klassiker stryka på foten för lite mer avancerade kalaslekar, då ska det inte vara så enkelt som att fiska upp sin godispåse, då ska den kanske istället letas rätt på i en spännande skattjakt! Här finns ett stort utbud av färdiga skattjakter med olika kalasteman ett välja bland!

Massvis med mer tips till barnkalaset och barnkalaslekar hittar du här>>