Femkamp till Midsommar

Femkamp med klassiska lekar för midsommarfirandet!

Vi har satt samman en femkamp med klassiska lekar till midsommarfirandet. Till alla i det vinnande laget kan du skriva ut ett fint diplom.

Dela upp alla deltagare i lag, gärna i blandade åldersgrupper. Lika många måste tävla i varje lag, är något lag färre än de andra, kanske någon kan tävla flera gånger i varje gren.

Markera en startlinje där lagen ställer upp sig. Markera en vändpunkt med en ca 80 cm lång pinne per lag (ska användas i en av lekarna) som sticks ner i marken på samma avstånd för alla lag.

Seger i en gren ger 3 poäng, silverplats 2 poäng och det lag som kommer trea får ett poäng.

Gren 1: Hoppa säck

Varje lag får en säck (juteväv eller plast). Alla i laget ska hoppa jämfota i säcken, runda pinnen och hoppa tillbaka och lämna över säcken till nästa deltagare. Det lag som först kommit i mål med alla deltagare vinner.

Gren 2: Ägg i sked

Varje lag behöver en sked och ett ägg. Alla i laget ska i stafett stoppa skeden i munnen och balansera ägget i skeden och springa och runda pinnen och tillbaka, där man lämnar över till nästa lagkamrat. Det lag som först får alla deltagare i mål – med ett helt ägg – vinner. Tappar man ägget utan att det går sönder får den som tappar det börja om från början. Tappar man ägget så att det går sönder är laget ute ur leken.

Gren 3: Irländsk julafton

Till varje lag behövs en pinne i lagom höjd, ca 80 cm. Pinnen sticks ner i marken. Nu ska varje deltagare springa fram till pinnen, snurra sju varv nerböjd med pannan mot pinnen och sedan springa tillbaka, där man växlar till nästa deltagare. Det lag med alla deltagare i mål först vinner. Olika människor är olika känsliga för hur yr man blir av snurrandet, men för säkerhets skull håll er på avstånd från taggbuskar och poolkanter.

Gren 4: Trebens stafett

Lagen delas upp två och två. Varje lag får en bit kraftigt snöre / rep. I par binder man ihop den enes högerben med den andres vänsterben, så att de tillsammans får tre ”ben”. Man ska nu så fort som möjligt runda pinnen och springa tillbaka och överlämna till nästa par som binder ihop sina ben. Är man udda personer i laget kan någon tävla två gånger. Först i mål med alla deltagare vinner.

Gren 5: Dragkampsturnering

Det behövs ett tjockt, långt rep. Mitten av repet markeras med ett band eller en scarf. Två meter från mitten i båda riktningarna sätter man också en markör. Dra ett streck eller markera på annat sätt. Placera mitten av repet på strecket, i båda ändar ställer lagen upp sig. Det handlar nu om att dra motståndarlagets markör över mittstrecket. Det lag som först lyckas vinner. Är ni många lag genomför ni en liten turnering där lagen tävla två och två och vinnarna möter varandra till dess två lag återstår som får tävla i en final.

Fler roliga lekar som passar till midsommar – färdiga quiz, skattjakter, mordgåtor och mycket mer hittar du här>>

Det ska ju dansas kring midsommarstången också! Här hittar du sångblad med midsommarens ringlekar och sånger>>

Läs mer om midsommarlekar på firafest.se>>