Jättesåpbubblor!

såpbubblor

Såpbubblor går bra att göra i nästan vilket väder som helst men om du siktar på riktigt, riktigt stora bubblor så bör du ta hänsyn till väderleken. Vind gör att bubblorna spricker så passa på en vindstilla dag eller hitta en plats som ligger i lä. Ju fuktigare luft utomhus desto lättare är det att göra bubblor. På förmiddagen är det fuktigare än på eftermiddagen, eller gör bubblor efter det har regnat.Recept för stora bubblor
1 del vanligt handdiskmedel
12 delar vatten

Tycker man inte att lösningen fungerar så bra kan man prova att hälla i 3-4 matskedar glycerin (finns på apoteket). Det kan vara bra att tillsätta glycerin om det är torrt väder. Försök att undvika att ytan på såpalösningen blir löddrig eftersom de små bubblorna minskar segheten i de stora bubblorna.Låt gärna såpalösningen stå över natten så att så många små bubblor som möjligt försvinner.

Bubbelverktyg
Det finns några varianter av verktyg för att göra såpbubblor att köpa i leksaksaffären men vill man göra riktigt stora bubblor ska man göra verktyget själv. För att göra stora bubblor behöver man en stor öppning som såpafilmen kan utgå ifrån.

Det går att ta en ståltråd och forma fram en stor ögla. Nackdelen med ståltråd och andra blanka material är att de tar upp väldigt lite såpalösning, det mest rinner av. Därför går det inte att göra riktigt stora bubblor med ståltrådsöglor.

Prova istället att göra öglor av garn eller tygband som suger åt sig såpalösningen och som då kan hjälpa bubblan genom att släppa ifrån sig såpalösningen under en längre tid.

Gör ett handtag av en blompinne eller något annat tillgängligt. Fäst garnet eller tygbandet längst fram på pinnen med ett gummiband och häng en liten bricka eller tyngd i bandet.

Tekniken
Blöt tygbandet eller garnet så att det är riktigt indränkt i såpalösningen. För ihop bandet så att öglan ”stängs”, och se om det finns bubbelfilm mellan bandets båda sidor. Om inte börja om och igen. Dela sedan försiktigt på bandet och sväng runt blompinnen så att luft fyller bubblan mellan banden. När bubblan blivit stor för ihop banden igen så att bubblan stängs och flyger iväg. Om du inte stänger bubblan så bildas en lång tub.

Andra saker att använda för att göra bubblor:
Två händer
Burkhållare – sexpack i plast
Två sugrör och lite snöre
Stora kakformar