Piratkalas

Piratkalas – barnkalas med pirattema!

Pirater är nog ett av de populäraste temabarnkalasen – fantasieggande, passar lika bra för flickor och pojkar och relativt enkelt med utklädnad, dekorationer och lekar. Här har vi samlat tipsen för dig som vill ordna piratkalas!

Inbjudan piratkalas

En inbjudan till piratkalas kan du enkelt hitta färdigtryckt i affären, eftersom det är ett populärt tema. Vill du göra en egen kan du t.ex först göra i ordning ett antal pappersark så att de ser gamla ut. Dra en blöt tepåse över pappret och låt torka, det blir lite brunfärgat och buckligt. Bränn kanterna försiktigt med en tändare. Skriv sedan inbjudningarna på pappret med kraftig penna. Rulla ihop pappren och knyt ett kraftigt snöre om. Gratis inbjudningar till Piratkalaset finns här.

Mat till piratkalaset

Vad äter små pirater på kalas?. Tankarna går till Karibien, bjud på kycklingklubbor och majskolvar eller gör spett med köttbullar, prinskorvar, ananas, paprika och cocktailtomater. Servera mango chutney och tomatsalsa till. Tortillabröd delade i fyra är också bra tillbehör. Att dricka till passar ett exotiskt fruktbål. Blanda juice och sockerdricka, massvis med is och bitar av frukt.

Piratkalas tårta

En riktig pirattårta gör du med svart och vit marsipan, skär ut dödskallar eller köp schabloner. Det brukar också gå att hitta små piratdekorationer till tårta i affären. Du kan också göra en tårta i form av en öde ö med en palm på och ett stort kryss som markerar var piraternas hemliga skatt finns gömd. En palm kan du bygga av chokladbitar som stam (limma md lite glasyr) och göra bladen av grön marsipan eller sugarpaste. Vill du inte bjuda på tårta brukar små pirater tycka om en klassisk banan split.

Lekar till piratkalas

En skattjakt är alltid en bra idé till ett barnkalas och en av barnens favoritlekar – men till ett piratkalas är det ett absolut måste! Skattjakter kan man göra på många olika sätt beroende på barnens ålder och hur mycket tid och utrymme man har.

Skattjakt till piratkalas

Vår systersajt grapevine.nu har också flera färdiga lekar och skattjakter till piratkalas.

Piratmysteriet är en färdig skattjakt om piratkaptenen Tveskägg som behöver barnens hjälp i kampen mot kapten Svartskägg. Skattjakten har färdiga gåtor och utmaningar och finns i två svårighetsnivåer, för barn ca. 4-6 år och för de lite äldre i åldern 7-10 år.

Läs mer om piratskattjakten här>>

piratskattjakt

I ”Piratskattjakt på de sju haven” ska barnen ”segla” runt de sju haven i jakten på en hemlig skatt och på vägen lösa lite mer praktiska, spännande utmaningar och gåtor och samla märken i sitt piratskepps loggbok! Skattjakten finns anpassad för barn i åldern 4-6 år och för barn ca 7-10 år.

Läs mer om skattjakt på de sju haven här>

Det finns också en piratskattjakt för de lite äldre barnen som man löser med karta och gåtor i mobilen.

Mobilskattjakt: Jakten på piratskatten>>

Här finns fler roliga lekar till piratkalas – att inspireras av eller att köpa färdigt>>

Dekoration & dukning till piratkalas

Dödskallar, dödskallar, dödskallar! Inget skapar en sådan piratstämning! Här kan du skriva ut lite schabloner och vimplar att färglägga. Låt barnen vara med och måla i svart, vitt och rött.

Här finns också en del dekorationsmaterial att skriva ut – här finns en rabattkod som gör att det blir gratis>>

Till dukningen har grapevine.nu också roliga pysselbordstabletter att skriva ut. De fungerar som ett underlägg till varje plats där man skriver vem som ska sitta på platsen och så finns kul pyssel att lösa och bilder att färglägga.

Här finns bordstabletten>>

Att klä ut sig till pirat

Att ha pirattema på kalaset är ganska ”snällt” mot andra föräldrar då det inte är så svårt att klä ut barnen till pirat, och för de barn som inte tycker om att klä ut sig kan det räcka med en målad mustasch, en snusnäsduk eller en pirattatuering. Det finns också ganska mycket färdiga piratdräkter att köpa och därmed är de inte så dyra. Annars, för att se ut som en riktig pirat behövs en vit pösig skjorta, ett par svarta eller röda byxor, en hatt eller snusnäsduk på huvudet, gärna en sabel i midjan, en lapp över ögat och en leksakspapegoja på axeln! Bara fantasin sätter gränserna!

Läs mer om pirater och skriv ut piratpyssel till barnen här>>

Här finns fler tips till piratkalas>>