Vikingapyssel och kalas

Vikingar!
Följ med på en resa i tidsmaskinen till våra förfäder vikingarna. Här hittar du vikingafakta, kul kuriosa och naturligtvis kunskapsblad att skriva ut och läsa och lösa tillsammans med barnen.

Skriv ut kunskapsbladen om vikingarna:


Visste du att…
Vikingarna till och med hade en egen ”bibel”? Havamal är en samling visdomsord i 163 strofer, sagda att vara Odens egna. Här fanns regler om hur kungar, fria män och trälar skulle leva sina liv

Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn. En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. En peruk med långa gula flätor eller ett stort rätt skägg kan också vara kul.

Mat och Dryck: Servera mat på stora fat. Gör en bädd av ris, hackade tomater, blanda ev. i salsa. Toppa med stekta kycklingklubbor som tas med händerna. Servera lingondricka till. Tillåter vädret att man är utomhus passar det ju också perfekt att grilla: starka korvar och/eller flintastek passar ju utmärkt. Servera med sallad och potatismos.
Dekoration: Vikingar äter vid långbord, och gärna utomhus.

Inbjudan: Leta upp platta stenar. Skriv inbjudan med färg på stenen.

Lekar: Dela upp deltagarna i två lag som får hitta på kul vikinganamn till sitt lag och gör en vikingafemkamp:
1) Dragkamp
2) Kasta hästsko. Har man inga häskor kan man också kasta sten i en burk.
3) Hoppa säck.
4) Skjuta pilbåge. Gör ett mål av en bit kartong, rita ringar och skriv olika poäng, tex, 10 i mitten, 5 runt om och 2 längst ut.
5) Hösäckskamp. Sätt en stadig planka på två bockar, stenar eller liknande så att den kommer en liten bit över marken, låt en person från varje lag tävla mot varandra. Med hjälp av en säck fylld med hö ska man slå ner varandra. Den som håller sig kvar längst på plankan vinner.

Visste du att…
Det vanligaste vikingaskeppet var det s.k. långskeppet som hade både segel och plats till upp till 50 man vid årorna. Hade skeppet ett snidat drak- eller djurhuvud i fören kallades det drakskepp och ett sådant för fulla segel med en skäggig och mordiskt vrålande besättning med dragna svärd måste ha varit en riktigt skräckinjagande syn!

Visste du att…
Leif Eriksson kallades också Leif den lycklige. Han seglade vilse år 1001 och hamnade på Newfoundland utanför Nordamerikas kust och blev därmed den första Europé att sätta sin fot på denna kontinent.

Vikingreservat!?
Vid Foteviken i Höllviken i sydvästra Skåne hade den danske vikingakungen Harald Blåtand troligtvis sin skånska krigsflotta i vinterhamn, här fanns kungsgården och här låg också en offerlund till de hedniska asagudarnas ära. Idag finns här en rekonstruerad vikingamiljön med sexton uppbyggda vikingahus och här bor nutida vikingar hela sommaren. En amerikansk turist lär har hörts fråga guiden i Foteviken om det finns många liknande reservat för vikingar i Sverige…

Visste du att…
Vikingarna kallade indianerna de träffade i vinland för ”Skrälingar”.