Jorden runt frågesport

Skriv ut den fiffiga frågesporten till barnen! Kul att ha i bilen, en snöig söndagseftermiddag eller medan man väntar på att middagen ska bli klar. Med ett enkelt facit blir det spännande att se hur många rätt man fått

frågesport för barn

Skriv ut vår fiffiga Jorden Runt-frågesport för barnen med 18 kluriga frågor!

Tejpa eller häfta ihop frågesport blad och facitblad med baksidorna mot varandra. De lite större barnen kan läsa frågorna själva. Man markerar det svarsalternativ man tror är rätt genom att försiktigt göra ett hål med en penna i pricken för svarsalternativ A, B eller C. När man är klar med alla frågorna på ett blad, vänder man på bladet och ser hur det gick. Om man svarat rätt har man gjort hål i den röda pricken! Barnet kan själva enkelt se om han / hon svarat rätt eller fel!

Visste du att…
…det fanns en kvinna som slog Phileas Foggs (fiktiva) rekord i Jules Vernes bok ”Jorden runt på 80 dagar”?

Hon hette Nellie Bly och var journalist. Vid denna tid, på slutet på 1800-talet, var journalist inget vanligt yrke och en kvinnlig journalist var något unikt.

Mest känd kom Nellie Bly att bli för sin jordenruntresa 1889. Anledningen till denna var Jules Vernes nyutkomna bok ”Jorden runt på 80 dagar”, där Phileas Fogg gör resan på vad som ansågs vara en otroligt snabb tid. Nellie ville visa att det gick att göra i verkligheten. Tidningen hon arbetade för ville dock hellre sända en man än en ömtålig kvinna. Nellie lär ha svarat: ”Sänd en man och jag tar jobb för en annan tidning, startar samtidigt och slår honom”. Tidningsledningen samtyckte motvilligt till att skicka henne.
På morgonen den 14 november lämnade hon New York. Hon hade endast en resväska med sig. Hon sade ”om man reser endast för resandets skull och inte för att imponera på sina medpassagerare, så blir frågan om bagage väldigt enkel”. Med sig hade hon också 200 engelska pund i guld samt några amerikanska dollar för att se om någon någonstans i världen accepterade dessa. Sex dagar senare anlände hon till England. På resan genom Frankrike passade hon på att träffa Jules Verne. Resan gick sedan vidare till Brindisi, Port Said, Ismailia, Suez, Aden, Colombo, Penang, Singapore, Hong Kong, Yokohama och San Francisco.

När hon väl anlänt dit stod det klart att hon skulle slå rekordet med råge. Resan genom USA blev till en eriksgata. Hon anlände till New York 72 dagar, 6 timmar och 11 minuter efter att hon startat resan. 25 år gammal var hon, USA:s mest berömda och beundrade kvinna!