Halloweenkort & Bus eller godis

bus eller godis

Läs om traditionen hur man går ”bus eller godis” till halloween och skriv ut fina Halloweenkort!

Enligt amerikansk tradition firar man framförallt Halloween med ”Trick-or-treat” där barnen klär ut sig och går runt bland grannhusen och säger ”trick or treat”? – det vill säga ”bus eller godis”?. Den som öppnar dörren får välja att ge barnen godis eller att bli utsatt för ett bus av något slag. Barnen brukar tycka att det är jättekul att gå på en ”bus-eller-godis-runda”. Tänk bara på att följa med små barn så att de inte råkar skrämma varandra eller sig själva på vägen, gå bara till hus där ni känner folk och gå till lagom många – det kan bli för mycket av det goda!

På vissa håll finns det en regel som säger att om man ställt ut en pumpa på trappan så är man med i leken och välkomnar dem som knackar på, följaktligen ska man då inte gå på ”bus eller godis” till dem som inte satt ut en pumpa.

Det som i svensk tradition mest påminner om ”bus eller godis” är att gå påskkärring där man ju också klär ut sig och samlar godis. Då brukar man ge ett påskkort och önska Glad påsk. Vill man på ett trevligt sätt ”försvenska” Halloweentraditionen kan man låta barnen ge bort kort även på sin ”bus-eller-godis-runda”. Vi har fixat några fina kort att skriva ut och färglägga!

Skriv ut Halloweenkorten att färglägga här>>