Svampplockning

svampplockning med barnen

Att plocka svamp är både en mysig familjeaktivitet, lärorikt och lite spännande! Ska man hitta ett riktigt fint kantarellställe? Hittar man tillbaka till förra årets favoritställe? Och även om man inte skulle hitta så mycket svamp så har man fått sig en härlig promenad i den vackra höstskogen!

Några saker att tänka på när ni ska ut i svampskogen:

• Visa barnen vilka svampar ni tror att ni kan hitta innan ni ger er ut i skogen. Både sådana som ni ska plocka och sådana man inte ska röra – men som kan vara spännande att leta efter i alla fall.

• Se till att ha oömma kläder när ni ger dig ut i svampskogen. Glöm inte matsäck, en termos med något varmt att dricka, karta & kompass och regnställ.

• Använd en nyskriven svampbok, plocka inte fram en gammal familjeklenod från din egen barndom, det kan vara farligt! Se också till att svampboken du använder är skriven i Sverige eller Skandinavien, översättningar av utländska böcker kan innehålla helt värdelös eller missvisande information.

• Alla kan leta efter svamparna men när någon hittat en svamp, titta på den tillsammans, jämför med svampboken och bestäm sedan tillsammans om ni ska låta den stå eller plocka den. Det är kul att hitta och titta på alla möjliga svampar – inte bara de som man plockar och äter.

• Lär barnen att inte stoppa fingrarna i munnen när man är ute och plockar svamp, det är inte bra om man råkat ta i en giftig svamp.

• En erfaren svampplockare lägger den nyplockade svampen i en korg. Det är det bästa sättet att behandla de ömtåliga svamparna. Plocka aldrig svamp i plastpåse, då blir svamparna sönderklämda och fukten gör att bakterier och larver växer snabbt.

• När man plockar svampen ska man vrida och vicka på den samtidigt som man drar. Hela foten ska med, detta för att säkert kunna bestämma vilken art det är man plockat.

• Grovrensa svampen redan när du plockar den, så slipper du smuts, jord och maskangripna svampar vid den efterföljande finrensningen när du kommit hem. Klyv svamparna med en kniv på längden, genom hatt och fot, så ser du om de är angripna av mask. Ta med en liten borste för att borsta bort jord och annat skräp från svampen.

• Det är lätt att förväxla olika svampsorter med varandra. Är man inte försiktig kan man råka plocka en giftig svamp och bli allvarligt sjuk. Var noga med att undersöka alla kännetecken på svampen, både på fot och hatt. Är du osäker på sorten, eller överhuvudtaget inte känner igen den, ta inte med den i svampkorgen.

• Svamp är färskvara! Finrensa genast svampen när ni kommit hem, annars kan den bli dålig.

• Sortera svampen i två högar, blandsvamp och kryddsvamp. Blandsvamparna är de milda svamparna som man kan kombinera med mycket annat, kryddsvamparna är de smakrika svampar som sätter färg på en hel anrättning.

• Se din egenplockade svamp som krydda när du lagar mat. Ät inte för stora portioner svamp flera dagar i rad.

Vad är en svamp?

Den del av svampen som vi ser ovan mark och som vi plockar och äter kallas fruktkroppen och är svampens frukt som ”blommar ut” ungefär som ett äpple på ett äppelträd. Den egentliga svampen, är de trådar som finns under jord, mycel. Fruktkroppen ser mycket olika ut hos olika arter. Vet du och dina barn vad svampens olika delar kallas?

Här kan du skriva ut en teckning över ett exempel på skivlingens fruktkropp>>

Kan du dina svampar?

Det finns ungefär 10 000 olika svamparter i Sverige, av dem är drygt 100 bra matsvampar.

Våra vanligaste svampsorter:

Skivlingar är en stor grupp svampar som kännetecknas av att de har skivor under hatten. Det finns över 1000 olika arter i Norden, knappt hundra av dem är goda matsvampar. I gruppen skivlingar finner man också de farligaste giftsvamparna så det gäller att vara försiktig

Bland skivlingarna hittar vi bland annat kremlor och riskor, den sistnämnda särskilt populär i Finland, där riskor brukar förvällas och därefter saltas in. Detta förfarande stöter man sällan på i de nordiska grannländerna.

Soppar kännetecknas av att de istället för skivor har rör under hatten. Karljohanssvampen, eller stensoppen, tillhör ädelsopparna och är en av våra mest älskade matsvampar. Den är en av få svampar som är god att äta rå och passar därför utmärkt i sallader.

Champinjoner är en av de godaste matsvamparna. För många är detta svampen framför alla andra, det är den vanligaste i butikerna och namnet motsäger inte denna popularitet, det kommer från franskan, där champignon helt enkelt betyder svamp. Oftast är de svampar man köper i butik odlade, men en mängd olika champinjoner växer vilt i hela Skandinavien. Var försiktig när du plockar den, varje år förekommer fall där den förväxlas med den mycket giftiga vita flugsvampen.

Kantareller kallas även för skogsguld och är den mest populära svampen i våra skogar. Runt om i världen finns det cirka 70 olika kantarellarter, ingen av dem är giftig. Den är alltid mer eller mindre trattformad och varierar mycket i storlek. Under hatten löper åsar ner på foten, det ser ut som om svampen är skrynklig. Färgen varierar från blekgul till klart orange. Kantarellen är riktigt god i de flesta svamprätter, men gör sig nog bäst när den steks i lite smör.

Tips!

Ta med ett naturbingo för hösten ut i skogen – det blir en trevlig paus i svampletandet! Skriv ut en färdig bingobricka här>>