Lucia!

Vårt Luciafirande är en mycket märklig tradition som inkluderar ett katolskt helgon, en sicilansk slagdänga med text om midvinter, världens dyraste krydda och en skönhetstävling... Men visst älskar vi vår Lucia där hon kommer med ljus i hår och förebud om julledighet. I förskolor och skolor är inte ett öga torrt den 13 december. Men var kommer vår Luciatradition ifrån?
Sankta Lucia är ett katolsk helgon och firas i de flesta katolska länder, men speciellt mycket i det protestantiska Sverige... Det sättet vi firar på, en kvinna med ljuskrona i håret, har inget gemensamt med det katolska firandet, utan tros ha uppkommit i Tyskland på 1500-talet som ersättning för firandet av det katolska helgonet Sankt Nickolaus (jultomtens ursprungsfigur), vars tradition försvann vid reformationen.

Skriv ut sagan om Lucia>>

Till Lucia sjunger vi naturligtvis en hel massa Lusiasånger - Luciasången, Goder Afton, Staffan Stalledräng, Pepparkaksgubbarna och många fler. Ingenting skapar så mycket stämning som glöggdoft, Lucialjus och tindrande barnaögon...

Även julen är sjungandets högtid! Då ska det ju inte minst dansas runt granen! Räven raskar över isen, Jänta och jag, Nu har vi ljus, Tomtarnas julnatt... Är det någon gång man ska sjunga tillsammans så är det så klart till jul! Men hur var det texten gick... lugn, vi har svaren. Skriv ut våra fina sångblad med de juligaste sångerna!

Skriv ut Lucia- och julsångerna här>>