Ridning

börja rida

Det finns fler hästar i Sverige än på mycket länge, hela ca 150.000! Hästen, som länge varit människans bästa vän och arbetskamrat, har blivit ett mycket populärt sällskapsdjur. Ridning används som rekreation, motion och avkoppling. Ridning är också den största handikappsporten i Sverige med 4000 aktiva ryttare. 65% av svenska ridsportförbundets medlemmar är under 25 år. För många flickor och pojkar som börjar rida, blir ridningen och hästarna ett uppslukande intresse. Ridskolan blir många gånger en plats där man inte bara går på kurser utan också träffar kompisar och naturligtvis pysslar om de älskade hästarna.  

ridning
ridning för barn

Att börja rida har många fördelar. Ridning är en sport som ger motion och tid utomhus. Genom ridningen får barnen ofta kompisar med samma intresse och dessutom lär de sig att ta hand om en annan varelse. Att lära sig ta hand om ett djur lär barnen hänsyn och regler och de får utlopp för en ofta översvallande kärlek och omtanke.

Att tänka på när ditt barn vill börja rida:

 • Man kan börja rida redan i 4-års åldern. Många ridskolor har ponnyridning för små barn, ridlekis eller knatteridning.
 • Vid 7-8 års åldern passar det de flesta att börja i ridskolans lärarledda lektionsgrupper.
 • Genom svenska ridsportförbundet kan du hitta en ridskola nära dig. Det finns närmare 1000 anslutna ridklubbar i Sverige.
 • De flesta ridskolor har någon form av ”prova-på” ridning innan man bestämmer sig om man vill börja.
 • När man börjar rida är en godkänd ridhjälm och rejäla skor det viktigaste. Hjälm kan man låna eller hyra på ridskolan i början. Vill man köpa en hjälm kostar denna ofta runt 300-500 kr. Bra skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack, så att foten inte glider ur stigbygeln. Om man bestämt sig för att fortsätta rida kan det vara bra att investera i en sko med stålhätta, eftersom det kan hända att man blir trampad.
 • Annan personlig utrustning som kan behövas för ridning på lektion är:
  Ridhandskar – för att undvika skavsår och hålla värmen
  Ridbyxor – utan sömmar på insidan av benen för att undvika skavsår
  Ridspö
 • Det brukar vara lätt att hitta begagnad ridutrustning, titta efter lappar i stallet. Hör också med ridskolan, många ridskolor ordnar dagar för byte och försäljning av begagnad utrustning.
 • Föräldrar brukar ofta vara mycket välkomna i stallet för att hjälpa till och fixa och vara funktionärer vid tävlingar mm.
 • Det är aldrig för sent att börja rida, och det är bra motion och avkoppling! Kanske ska du också börja samtidigt som din son eller dotter, ett gemensamt intresse är kul!

Liksom simborgarmärken, finns ryttarmärken. Stockholms Läns Ridsportförbund har tagit fram en serie märken för barn som är praktiska och bygger på att barnen ska visa vad de lärt sig.

När man senare lärt sig grunderna i ridningen finns de ”riktiga” ryttarmärkena som är menade att stimulera inhämtandet av allsidig kunskap inom ridningens område. För att ta varje märke krävs både praktiska och teoretiska kunskaper.

Det har funnits hästar i Sverige i över 10 000 år och redan omkring år 2000 före vår tid hölls hästar som husdjur i Europa. Världens första ridlära skrevs av atenaren och kavalleristen Xenofon.

1886 bildas den första ridklubben i Sverige och 1912 Svenska Ridsportens Centralförbund, samma år genomförs OS i Stockholm. 1921 bildas det internationella ridsporförbundet och trettio år senare avgörs det första svenska mästerskapet i dressyr, hoppning och fälttävlan.

turridning för barn

Även om man kanske inte vill gå på ridskola och lära sig rida ”på riktigt” kan turridning vara en kul aktivitet för hela familjen! Det finns idag företag över hela landet som ordnar turridning, ofta på de snälla och lugna islandshästarna. Turridning är en uteritt genom lanskapet, ofta några timmar lång. Prata med ett företag nära dig och berätta hur gamla dina barn är så har de säkert förslag på hur ni kan lägga upp en aktivitet för familjen.

Har du en hästintresserad eller passionerad tjej eller kille hemma som fyller år. Kanske kan det passa med ett barnkalas med hästtema – Goodies till barnen har tipsen om hur du fixar festen!>>