Hästkalas

barnkalas hästar

Tycker man om hästar så vill man så klart ha hästkalas när det är dags för födelsedagskalas. Vad ska man då hitta på? Här har vi samlat lite tips för barnkalas med tema hästar!

Inbjudningar

Rita en hästsko på ett dubbelvikt papper med vikningen i toppen av skon. Klipp ut till ett dubbelt kort i hästskoform. Färglägg framsidan och skriv inbjudan inuti kortet. Be alla komma i ridkläder i den mån att de har det.

Var?

Hästfesten hålls naturligtvis i stallet. Antingen på riktigt om det går att ordna, i stallet där barnen rider, eller i ett lånat stall eller en lada. Om detta är svårt omvandla istället uteplatsen, trädgården eller hemmet till ett ”stall”. Skapa stämning med halmbalar, hästaffischer och ridprylar. Snacks och annat tilltugg kan serveras från plasthinkar.

Mat

På hästfesten serveras hästarnas delikatesser – havre och morötter. Baka en saftig morotskaka och krispiga havreflarn, gott till både häst och ryttare! Om man vill servera mer mat, kan man gotta sig med goda, friska sallader och grönsaksstänger doppade i goda dippsåser.

Tårta!

Baka stora sockerkaksbottnar i långpanna. Skär bottnarna i form av en hästhuvud efter en modell tecknad på smörpapper. Fyll tårtan med födelsedagsbarnets favoritfyllning t.ex vispgrädde, vaniljkräm, chokladsås, hallon, jordgubbar eller banan. Täck tårtan med marsipan eller grädde som eventuellt färgats med karamellfärg. Rita man och lugg med choklad- eller kolasås och gör ögon av till exempel chokladknappar. Ett betsel kan också göras av kola- eller lakritsremmar.

Lekar till barnkalas med hästtema

Hopptävling
Hästfolket trivs utomhus, med eller utan hästar. Bygg en liten, låg hinderbana i trädgården eller på gården av trästockar eller tjockare pinnar genom att använda träden som hållare. Se till att hinderbanan är så lätt att alla deltagare kan hoppa över hindren utan svårigheter. Gör en startlista med både ryttarens och (den påhittade) hästens namn, låt deltagarna själva välja sin favorithäst. ”Ryttarna” ropas ut en och en och för att hoppa igenom hinderbanan. Belöna alla ryttare med rosetter i olika färger: rosetterna kan antingen köpas färdiga eller göras själva av kartong och band i olika färger.

Hästfrågesport
Gör en hästfrågesport, nedan finns hjälp med några frågor och svar, hitta gärna på fler frågor. Läs frågorna en i taget: den som svarar rätt först får en minimorot. Den med flest morötter vid frågornas slut vinner en liten present. Man kan också göra frågesporten som en tipsrunda i trädgården eller runt stallet.

Här finns hästpyssel och ett litet quiz med frågor som kan användas>>

Hästsvansen
Gör en hästsvans av till exempel ullgarn. Teckna och färglägg en stor hästbak på kartong och fäst på väggen. Fäst häftstift på svansen. Alla deltagare får i sin tur ögonbindel och ska snurras runt ett antal varv, varefter de ska försöka sätta svansen på rätt plats.

Studiebesök eller liten föreläsning
Kanske går det att ordna ett studiebesök eller en rundvandring i stallet eller be någon som kan mycket om hästar att komma och berätta lite mer.

Ridning
Den mest populära aktiviteten på barnkalas för hästtokiga är så klart att få rida en liten sväng – kolla upp stall som ordnar kalas med ponnyridning!

Barnkalastips!

Läs 10 tips till barnkalaset>>
Läs mer om temabarnkalas>>