Skattjakt till barnkalas!

skattjakt barn

Inget är så kul som skattjakt! Fixa en skattjakt till barnkalaset i jakten på den obligatoriska godispåsen! Den enklaste skattjakten är en ledtråd, skriftlig eller muntlig som leder till ett gömställe där nästa ledtråd finns och så fortsätter det så tills man når målet och ”skatten”!

Tips för en lyckad skattjakt:

Anpassa skattjakten efter barnens ålder. Ju äldre barnen är ju knepigare kan ledtrådarna vara. Skattjakten blir roligast (och tar lite längre tid) om barnen får tänka till lite och ibland leta ett tag innan de hittar ledtrådarna. För de yngre barnen som inte kan läsa kan det vara en bra idé att rita eller fota ledtrådarna, istället för att skriva.

Om flera barn är med i skattjakten, låt barnen turas om att läsa ledtråden och leda jakten.

Förbered i god tid innan, så att deltagarna inte ser var du gömmer ledtrådarna.

Om du gör en längre skattjakt kan det vara en idé att ge en liten belöning och anledning till paus halvvägs, kanske ett kex att knapra på.

Tillåter vädret kan några ledtrådar också finnas utomhus i trädgården eller på gården. Variera mellan utomhus och inomhus.

Någon ledtråd kan vara att följa ett snöre genom huset till nästa ledtråd.

Skriv någon ledtråd med osynlig färg som lyser i mörker (finns i hobbyaffären) direkt på kaklet i badrummet. Skriv då på ledtrådslappen att man ska släcka ljuset och se sig omkring och ge barnen en ficklampa.

Någon ledtråd kan vara en skattkarta, där nästa ledtråd t.ex är nedgrävd i trädgården. Gör så att skattkartan ser gammal ut genom att dra en våt tepåse över den och bränna den lite i kanterna, rulla ihop och knyt ihop med ett snöre.

Någon ledtråd kan ge två alternativ, nästa ledtråd finns antingen på plats A eller plats B. Gruppen får då dela på sig och leta på två ställen.

Extra spännande kan det bli om man gör skattjakten på kvällen, släcker ner ljuset i hela huset och ger deltagarna ficklampor.

Den riktigt ambitiösa kan ordna med små uppgifter som också ska lösas på vägen. Förutom en ledtrådslapp finns det då på vissa ställen en lapp med en uppgift som måste lösas innan man får leta redan på nästa ledtråd. För en grupp barn kan man t.ex göra en uppgift där de ska bygga en staty av sig själva och tillsammans bara får ha ett visst antal fötter och händer i golvet samtidigt (anpassa efter ålder). Knepigt med jättekul!

Blanda gärna generella ledtrådar med personliga, göm gärna en ledtråd i barnets favoritbok eller i ett filmfodral, ledtråden kan då hänvisa till det boken eller filmen handlar om, t.ex ”Nästa ledtråd hittar du i Sjumilaskogen” = boken eller filmen om Nalle Puh. Mer om Skattjakt barnkalas här.

skattjakt barnkalas

Färdiga skattjakter till barnkalas och fest!

Vår systersajt Grapevine.nu har färdiga, roliga skattjakter att ladda ner och skriva ut – på bara några minuter har du ordnat en riktigt rolig aktivitet till barnen. Enkelt för dig – superroligt för barnen!

Grapevine har ett antal olika skattjakter, enklare utan tema ute eller inne och även skattjakter med tema för alla tillfällen – och barnkalas! Här finns barnens favoritteman som t.ex pirater, prinsessor, superhjältar och skattjakt med djungeltema. Här finns också skattjakter för t.ex halloween, jul och påsk.

Här finns färdiga skattjakter för barn i åldern 4-10 år – ladda hem och skriv ut>>

För de lite äldre barnen måste skattjakten vara lite mer utmanande – då kan man göra en cool skattjakt i mobilen!

Läs mer om mobilskattjakter här>>

Här kan du se alla mobilskattjakter med färdiga teman – perfekt för kalaset!>>

barnkalas 10 år