Djungelkalas

barnkalas djungel djur

Ett djungelkalas passar nästan alltid, och uppskattas lika mycket av flickor som pojkar. Det är också extra roligt att klä ut sig till sitt favoritdjungeldjur. Här får du en komplett guide om hur du fixar kalaset med djungeltema: inbjudningar, dekorationer, mat, dryck, lekar, aktiviteter och djungelskattjakt!

Inbjudningar

Köp små mjukisdjur eller andra djurfigurer, två av varje, och lika många par som gäster. Skriv ut vårt djungelinbjudningskort och fyll i. Gör ett hål i hörnet och trä ett snöre igenom. Bind sedan inbjudningskortet runt halsen på mjukisdjuret. Varje gäst får olika djur. Djuret ska de ta med till festen. När gästerna kommer ska de visa upp sitt mjukisdjur och får då en ledtråd var de kan hitta sitt mjukisdjurs kompis. Göm det andra mjukisdjuret i paret någonstans i huset.

Gör ledtrådar som tex:
Krokodil: Jag trivs där det finns vatten i ett stort kar (t.ex badrummet). Apa: Jag har klättrat så högt upp i huset som jag kan komma (t.ex ovanpå en bokhylla på övervåningen).

Elefant: Jag är världens största djur, mycket större än en bil, men jag får plats i samma rum (t.ex garaget). Barnen kan sedan byta djur med varandra så att alla går från kalaset med två olika små djur.

Skriv ut inbjudningskort till Djungelkalas:

Inbjudningskort i färg>>
Inbjudningskort i svart/vitt (färglägg själv)>>

Du kan också göra fina inbjudningskort med djungeltema och egen text eller göra ett fint inbjudningskort i mobilen och skicka direkt med sms hos grapevine.nu. I appen kan du dessutom enkelt hålla resa på vem som kommer!

Här hittar du olika typer av inbjudningskort till barnkalas och fest>>

Dekorationer

Gör en eller flera palmer med hjälp av hushålls- eller toalettpappershållare som stammar. Om du har många rullar, tejpa ihop dem till en lång stam, måla brun med vattenfärg. Klipp ut palmblad ur grönt papper och fäst i toppen. Man kan också göra mindre palmer med t.ex bara en hushållspappersrulle och använda som bordsdekorationer. Gör en palmdunge mitt på bordet. Hushållets alla stora gröna växter och djungelmjukisdjur är naturligtvis också bra rekvisita. Mamma och pappa kan klä ut sig till storviltjägare med safarihatt. Duka med grön pappersduk och gula servetter. Måla pappersmuggar leopardspräckliga och zebrarandiga. Dekorera bordet med palmblad och blommor.

Duka med en fin bordstablett med pyssel. Det blir både en del av utsmyckningen och sysselsätter barnen en stund i väntan på djungelkäket!

Ladda hem bordstabletten här och skriv ut så många som du behöver>>

Lekar till djungelkalas

Ge alla gäster ett Safari-pass!

Gör ”Safari-pass” med några sidor i varje genom att klippa till papper och vika ihop till en liten bok. Gör lika många pass som gäster. Gör ett hål i övre hörnet och bind ett snöre genom passet så att barnen kan hänga sitt Safari-pass runt halsen. När barnen kommer får de ett pass och får skriva sitt namn på framsidan.

Under kalasets gång ska man sedan samla djur i sitt Safari-pass. Köp klistermärken med djurfigurer. När barnen leker och tävlar vinner de klistermärken att klistra i sitt pass, t.ex får de ett klistermärke då de hittat sitt andra mjukisdjur (se inbjudan). Ett klistermärke kan också ligga på varje tallrik osv.

Skriv ut framsida till vårt safari-pass>>

Färdig skattjakt med djungeltema!

En riktigt rolig skattjakt för alla små äventyrare! Låt barnen ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas glömda stad och dess mytomspunna skatt! Det blir ett riktigt äventyr fyllt av spännande utmaningar, gåtor som måste lösas och möten med djungelns vilda djur! Allt som behövs finns i produkten – lägg bara till en gnutta fantasi!

Läs mer och beställ skattjakten här:
Djungelmysteriet 4-6 år>>
Djungelmysteriet 7-10 år>>

Ansiktsmålning

Låt barnen bli det djur de fått genom att måla deras ansikten (enkelt) som tex lejon, zebra, giraff, elefant, apa osv. Någon eller några kan också få öron (gör i papper och fäst på ett diadem) eller en svans (gör av garn).

Rita djuren i djungeln!

Sätt upp vitt papper på en hel vägg. Rita stora palmer och savann och låt sedan gästerna rita bit djuren som lever i djungeln och på savannen med färgkritor.

Lejon och Zebror

Den här leken ska gärna lekas utomhus eller i ett lekrum med mycket plats. Barnen delas in i lejon och zebror. Det ska finnas ungefär ett lejon på sex zebror. Lejonen jagar zebrorna och ”pjättar” zebrorna som då ska ”frysa” och stå helt stilla. En annan zebra kan befria en ”fryst” zebra genom att krypa igenom den stillastående zebrans ben. När en zebra blivit ”pjättad” tre gånger blir han/hon istället ett lejon och hjälper till att jaga zebror tills bara en zebra återstår.

Vilket är djuret?

Skriv lappar med djurnamn på. Lika många lappar som barn. Ett barn börjar och drar en lapp. Uppgiften är sedan att göra en pantomim och utan ljud visa vilket djur som står på lappen. De andra barnen gissar och den som gissar rätt får dra nästa lapp. När man gjort ett djur och någon gissat rätt får man också ett klistermärke att klistra i sitt safaripass. Exempel på djur att ha med: Elefant, groda, orm, apa, sköldpadda, lejon, krokodil, giraff mfl.

Banan-bingoB

Köp lika många bananer som gäster. Skriv ett nummer på varje banan med kraftig tuschpenna. Gör lappar med motsvarande nummer. Låt barnen sätta sig i en ring och skicka runt bananerna mellan sig i ringen.

Födelsedagsbarnet kan få börja ropa ”stopp”. Då slutar man skicka runt bananerna och födelsedagsbarnet får ta en lapp med ett nummer. Den som då har bananen med det numret ropar ”bananbingo” och får då ett klistermärke till sitt safaripass eller en annan liten vinst. Man skickar sedan runt bananerna igen och det är den förra vinnarens tur att ropa ”stopp” och dra ett nummer. Man fortsätter tills alla har fått bananbingo.

Mat & dryck!

Kokosdrink!

Köp lika många kokosnötter som gäster. Hugg av toppen och häll ur kokossaften. Blanda ett bål med lite tropisk smak, t.ex lika delar persikojuice, ananasjuice och sprite samt skivor av apelsin. Häll bålet i kokosnötterna. Servera med färgglada sugrör direkt i nötterna. Garnera gärna med ett drinkparaply eller blommor.

Djungelgryta!

Bjud på en mumsig djungelgryta med kyckling, banan, ananas och jordnötter. Avstå från jordnötterna för de mindre barnen eftersom de lätt kan sättas i halsen.

Ingredienser:
(8-10 barnportioner)

600 g kycklingfilé
1 burk ananasringar
4 bananer
1 paket bacon
100 g jordnötter
4 dl matlagningsgrädde
2 dl kokosmjölk
6 msk ketchup

Tärna kycklingen och stek den tills den fått lite färg. Strimla baconet och knaperstek. Skiva bananerna och dela ananasringarna i mindre bitar. Blanda kyckling, bacon och banan.

Häll över grädden och låt puttra under lock några minuter. Tillsätt ananas och kokosmjölk, smaksätt med ketchup, salt och peppar och låt puttra ytterligare någon minut. Lägg upp på ett fat och strö över jordnötterna. Servera med ris eller nachochips. Kokosmjölken kan bytas ut mot vanlig mjölk om man vill ha en lite neutralare smak.

Gör en tårta i form av födelsedagsbarnets favoritdjungeldjur!

Rita konturerna till djuret på en bit papper och klipp ut till en mall. Baka sockerkaksbottnar. Lägg mallen på bottnarna och skär ut figuren. Lägg mosad favoritfrukt och vispgrädde och / eller vaniljkräm mellan bottnarna. Bred vispgrädde över tårtan och gör sedan eventuellt djuret ”hårigt” genom att strö över riven kokos, eventuellt färgad med karamellfärg. Dekorera sedan tårtan med hjälp av t.ex fruktskivor, chokladsås, non-stop och annat godis. En svans kan djuret få t.ex av en bit kola- eller lakritssnabel. Använd fantasin!

Enkel djungeltårta

Eller gör det enklare, och köp färdigutkavlad grön marsipan och små djurfigurer i affären. Dekorera med glasyr och strössel.

Choklad- och kokosbananer med glass

Ett bra alternativ till tårta! Räkna med knappt en banan per barn.
Värm ugnen till 150 grader. Dela varje banan en gång på mitten och sedan varje bit en gång på längden. Lägg på ett ungsfast fat, eller en långpanna. Dela en chokladkaka i mindre bitar och lägg över bananerna. Låt stå i ugnen tills chokladen smält och bananerna blivit mjuka. Strö över kokosflingor. Servera med vaniljglass

Komplett safarikalas paket!

Låt barnen bege sig ut på safari och lösa sex spännande utmaningar – giraffens, apans, noshörningens, elefantens, flodhästens och lejonets utmaning. Alla barn får ett safaripass som de efter utförd utmaning klistrar fina djurmärken i. Du får allt du behöver, från inbjudningskort till färdiga utmaningar, safaripass, djurmärken, diplom och till och med en liten målarbok för alla att ta med hem.

Läs mer och beställ kalaspaketet här>>

Fler roliga barnkalasaktiviteter om djur & djungel!

Tipspromenad för de yngsta om djur>>
Tipspromenad om vilda djur & djungel
Gulligt musikquiz om djur för små barn>>

Fler Tips & idéer för barnkalas med djungeltema hittar du här>>