Kalas i Villa Villerkulla

barnkalas

Få barnboksfigurer är så älskade som Pippi. Hon sover med fötterna på huvudkudden, busar med poliser och bakar pepparkakor på golvet – och klarar sig alldeles själv! Tycker ditt barn om Pippi ordna då ett kul kalas i Villa Villekulla när det är dags för barnkalas!

Inbjudningar till kalas

Bjud in alla barnen till kalas i Villa-Villekulla! Barnen kan komma utklädda till sin favoritfigur från Pippis värld, Pippi själv, Annika, Tommy eller kanske poliserna Kling och Klang. Du kan göra dubbla kort i form av Villa Villkulla, gör en mall i form av ett hus, vik ett papper dubbelt, rita och klipp efter mallen. Låt en sidan, mot den vikta kanten vara rak så att kortet hänger ihop och går att vika upp. Födelsedagsbarnet kanske själv kan färglägga.

Eller skicka Herr Nilsson med inbjudan; Hitta små mjukis-apor i leksaksbutiken och häng en inbjudan runt halsen på apan.

Här kan du också fixa fina inbjudningar till barnkalas>>

barnkalas pippi

Dekorationer på barnkalaset i Villa Villerkulla

Hemma hos Pippi står skorna på hatthyllan och blommorna i kastruller. Herr Nilsson (en tygapa) sitter uppflugen någonstans (kanske på födelsedagsbarnets stol). Herr Nilsson och sockerdricksträdet finns där också (se mat och aktiviteter). Pippi har också dekorerat med massvis med färgglada ballonger och serpentiner.

Musik skapar stämning – en spellista med Pippisånger är inte fel – barnen kan sjunga med!

Mat på barnkalaset med Pippi-tema!

Alla har vi sett när Pippi gräddar pannkakor så naturligtvis bjuder man på pannkakstårta på ett Pippi-kalas. Grädda pannkakor, trava dem på varandra med födelsedagsbarnets favoritsylt och vispgrädde emellan. Varva gärna också med skivad banan – det blir mums! Toppa med vispgrädde och skriv födelsedagsbarnets namn med sylt.

barnkalas mat

Till pannkakorna dricker man sockerdricka som man hämtar i Pippis sockerdricksträd. Måla ett träd på en stor bit kartong. Gör ett hål i ”stammen” och sätt kartongen med trädet i en dörröppning. Häng gärna en bit tyg för hålet så blir det mer spännande. Bind snören om sockerdricksflaskor och låt den andra änden av snörens sticka ut ur hålet. Varje barn får sedan dra upp sin sockerdricksflaska ur trädet. Kanske är snörens olika långa så att man aldrig vet när sockerdricksflaskan kommer fram och kanske är det någon flaska som fastnar i trädet. Busa med barnen!

Lekar & aktiviteter på kalaset

Skattjakt: Pappa klär ut sig till Pippis pappa sjörövarkaptenen och kommer på oväntat besök. Han har med sig en skattkista som han gömt någonstans i huset eller trädgården. Alla barnen får en skattkarta och ska försöka hitta kistan. Om du vill att skattkartorna ska se gamla och slitna ut kan du dra en blöt, uppvärmd tepåse över pappret, då får det en lite pergamentaktig yta och brunaktig färg. Skattkistan gör du genom att måla en kartong. Fyll kistan med chokladguldpengar och annat godis, eller kanske en ”penningpåse” till varje barn.

Sätt svansen på Lilla gubben: Pippis variant av en klassisk lek. Måla Lilla Gubbens hästbak, utan svans, på ett stort papper som du sätter på väggen. Gör en hästsvans av garn. Varje barn får i tur och ordning en bindel för ögonen och snurras runt innan de ska sätta fast svansen på Lilla Gubben. Den som kommer närmast markeringen där svansen ska sitta vinner ett litet pris.

Skeppsbrott! Finns det plats passar det bra att leka skeppsbrott som Pippi gör. Lägg ut mattor och kuddar på golvet så att man kan komma runt i rummet utan att nudda golvet, den som gör det är ute ur leken.

Tipspromenad om sagofigurer!

En tipspromenad för att springa av sig lite är aldrig fel! Här finns en fin färdig tipspromenad om barnens favoritfigurer, du väljer själv bland 32 frågor i olika svårighetsgrad så att de passar barnen på kalaset!

Läs mer och ladda hem tipspromenaden här>>

tipspromenad barnkalas

Fler barnkalastips!

Läs 10 tips till barnkalaset>>
Läs mer om temabarnkalas>>