8 roliga pysselblad om kossor

Kossor!

Lär en hel massa saker som ni kanske inte visste om dessa snälla, lugna djur som ger oss godsaker som mjölk och ost. Vi bjuder också på roliga och lärorika kopysselblad bland annat med ett koquiz, en kolabyrint och en fiffig finn fem fel. Skriv ut bladen genom att klicka på länkarna nedan.

Skriv ut de åtta ko-pysselbladen genom att klicka här>>

Kor är flockdjur, i större flockar bildas mindre grupper på 10-15 kor som håller ihop, ofta är dessa kossor släkt med varandra. Det kan vara systrar med sina kalvar eller mammor med sina döttrar. I flocken finns en inbördes rangordning, oftast är det den största, starkaste och äldsta kon som är ledare. En ko med horn får oftast en högre rang bland korna än en utan horn. Kor är vanedjur och trivs med att få mat på samma tid varje dag. Kor som går ute ägnar fyra till nio timmar om dygnet åt att beta och äta gräs. Kor vilar ungefär halva dygnet men sover mycket lite.

Kor har inga framtänder i överkäken så de biter inte av gräset utan river av det. Gräs och hö är svårsmält mat så kor har fyra magar istället för en! Först sväljer korna gräset nästan utan att tugga det, gräset jäser sedan i en del av magen som kallas för våmmen. När gräset jäst klart hickar kon upp maten igen och tuggar den en gång till, det är det som kallas att kon idisslar. Sedan sväljer de maten en andra gång.

Det tar nio månader för en ko att få en kalv. Oftast föds kalvar på våren men nu för tiden när många kor lever inomhus i en ladugård händer det att kalvar föds på hösten också. När kalvarna blivit omkring sex veckor gamla leker de gärna och utforskar världen tillsammans. Kalvar är lekfulla och nyfikna, de springer, hoppar och skuttar. Kor är ofta nyfikna och när de ska undersöka något de inte känner igen luktar de, slickar och tuggar på saken.

Visste du att?
• Kor har ett nästan 360-gradigt synfält.
• Kor har 32 tänder men inte en enda tand i överkäken.
• En ko producerar ungefär 200 000 glas mjölk under sin livstid.
• Kor dricker 100-200 liter vatten varje dag, nästan lika mycket som i ett fullt badkar.
• Kor kan identifiera en lukt på upp till 8 kilometers avstånd.
• En ko blir i genomsnitt 25 år gammal.
• En ko kan gå uppför en trappa, men inte nerför.

Rätt svar i Finn Fem Fel: Översta delen på klockan, tofsen på svansen, ena bakhoven, ena hornet, juvret.