Pysselblad: Apor

fakta om apor för barn

Våra närmaste släktingar, aporna, fascinerar, kanske just därför att de påminner så mycket om oss själva. De är de söta men dumma kusinerna från landet. Vi har tagit fram pysselblad om våra närmaste, människoaporna. Skriv ut, lek & lär!

Apor, halvapor, människoapor och människor räknas till gruppen primater (av Linné också kallade ”herredjur”). Det som kännetecknar oss är att vi har fem fingrar och fem tår och handen har en tumme som gör att handen kan gripa.

Primaterna delas in i Strepsirrhini och Haplorhini, den senare indelas i spökdjur, brednäsor och smalnäsor. Smalnäsorna delas i sin tur in i markattartade (hit hör 80 arter, som till exempel näsapor, markattor och babianer) och människoartade (hit hör gibboner, människoapor och människor). Totalt finns det ungefär 250 olika arter av apor. Dvärgsilkesapan är den minsta och väger 100-150 gram, gorillan är den största, en fullvuxen hanne kan väga över 175 kg.

Till skillnad från människan som numera finns över hela jordklotet lever de flesta apor i tropiska eller subtropiska klimat, i Afrika, Asien och Mellan- och Sydamerika. I Europa finns bara en fritt levande art av apa, berberapan, på Gibraltarklippan.

Människoaporna delar 97% av sin genmassa med människorna. Till dessa hör orangutanger, schimpanser och gorillor. Alla människoapornas naturliga miljöer minskar idag och de är alla utrotningshotade. Lär dig lite mer om människoaporna tillsammans med ditt barn! Skriv ut kunskaps- & pysselbladen!

Skriv ut bladen:

Kända apor:

Herr Nilsson – Pippis ständiga följeslagare tillsammans med Lilla Gubben och en kappsäck full med pengar.

Cheetha – schimpans som är polare med Tarzan, som i sin tur är uppfostrad i djungeln av den fiktiva aparten ”mangani”.

Kung Louie – sjungande och avundsjuk orangutangkung i Djungelboken.

Marcel – Ross apa som blir filmstjärna i Hollywood (Vänner).

Nicke Nyfiken – barnboksapa som får både jobb och cykel trots att det aldrig går som han tänkt sig.

King Kong – jättegorilla som fösta gången dök upp på filmduken 1933. Sagan om Ringen-regissören Peter Jackson gjorde ett eget försök 2005 till en kostnad av 2 miljarder.

Enzo – den första gorilla som fötts i Sverige, närmare bestämt på Kolmårdens djurpark. Hans namn valdes bland 2000 förslag inskickade av Expressens läsare.

Bubbles – namn på Michael Jacksons schimpanser, som lär ha varit flera. När de inte längre var små och söta blev de avvisade från Neverland.

Ola – schimpans som engagerade hela svenska folket 1998 men till sist hamnade på djurpark i Thailand.