Pysselblad: Dinosaurier

Dinosaurier fortsätter att fascinera både vuxna och barn och det är ju inte så konstigt. Dessa enorma djur härskade på jorden under 150 miljoner år! De var också de största och tyngsta djur som någonsin gått på jorden. Läs, pyssla och lär med våra ”Dinoblad”!

Skriv ut våra ”Dinoblad” till barnen!

De ger fakta om dinosaurierna och presenterar fyra familjer av dinosaurier lite närmare. Kul och intressant att läsa tillsammans! Testa sedan om ni kommer ihåg vilken dinosaurie som heter vad och färglägg på pysselbladen!

Skriv ut Dinobladen:

Skriv ut pysselbladen – färglägg och fyll i fakta:

Dinosauriehistoria i korthet

Man tror att jorden har funnits i runt 4 miljarder år. De sista 500 miljoner åren har det funnits liv på jorden. Det är sådana enorma tidsrymder att det är svårt att föreställa sig. För ungefär 290 miljoner år sedan utvecklades de första reptilerna och sedan det man kallar fördäggdjur. I slutet av denna geologiska period som kallas Perm inträffade en stor katastrof då man tror att klimatet på jorden förändrades drastiskt och många djurarter dog ut. När livet sedan återhämtade sig för ca 250 miljoner år sedan dök de första dinosaurierna upp – de utvecklades sedan till en mängd olika djur som levde på jorden i 165 miljoner år!

Denna tid kan delas upp i tre geologiska tidsåldrar: Trias (251-206 miljoner år sedan) , Jura (206-142 miljoner år sedan) och Krita (142-65 miljoner år sedan). Under den första perioden Trias var det mycket torrt på jorden. Dinosaurierna utvecklades på land, i haven utvecklades vattenlevande reptiler och i luften flygödlor. Under Jura blev det sedan fuktigare och växtligheten tilltog, det fanns inte blommande växter på denna tid, utan djunglerna bestod av stora växter som påminner om våra ormbunkar. I och med mer växtlighet, fanns det mer mat och både växtätare och köttätare ökade i storlek. Under Krita kom det nya typer av växter som barrträd och blommor. Nu utvecklades de första fåglarna och däggdjuren.I slutet av Krita, för 65 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut. Fåglar, krokodiler, däggdjur, groddjur och fiskar överlevde in i nästa tidsålder – den nuvarande – som kallas Tertiär. Men flygödlorna, de stora havslevande ödlorna och dinosaurierna dog ut. Ingen vet egentligen varför. En hastig klimatförändring, möjligtvis orsakad av ett meteoritnedslag är den vanligaste teorin. När de väldiga dinosaurierna dog ut, tog däggdjurens utveckling fart.

dinosaurier knep & knåp

Olika dinosaurier

När man tänker på dinosaurier tänker man ofta på stora monster, men de fanns i alla storlekar, en del var små som katter medan de största blev upp till 50 meter långa.

Dinosaurierna delas in i olika grupper, först i ornitischia (fågelhöftade) och saurischia (ödlehöftade), detta beroende på hur benen satt på kroppen. Gruppen saurischia delas sedan in i ödlefotade (sauropoder) och djurfotade (theropoder), de förstnämnda var växtätare och de sistnämnda köttätare. Det fanns en mängd olika dinosaurier över hela världen, de levde under olika tidsåldrar och vissa utrotades när mer välutvecklade djur kom. Hur de olika dinosaurierna är släkt med varandra vet man inte riktigt och olika forskare har olika uppfattning. I våra dinokort kan du lära känna några familjer och några av de dinosaurier som du kanske känner igen till utseende eller namn.

Dinosauriekalas!

Gillar ditt barn dinosar? Ställ till med dinosauriekalas. Grapevine.nu har en färdig skattjakt i dinosauriernas värld som fixar temakalaset! Barnen får bege sig till dinosauriernas värld där den busiga Pterodactylusungen Pelle har gömt Diplodocusmamman Dianas sex ägg – det blir barnens uppgift att hitta äggen innan de kläcks!

Skattjakten ”Dinosauriemysteriet” finns anpassad för barn i åldern 4-6 år och i en lite knepigare variant för barn ca 7-10 år.

Läs mer och beställ Dinosauriemysteriet>>