På sommarlovet ska man passa på att utnyttja allt roligt som finns i naturen och pyssla! Här kommer sju mysiga pysselprojekt för sommarlovet!
1. Måla på stenar
Att måla på stenar är kul! Samla först roliga stenar i olika former, kanske påminner de redan av sig själva om ett djur eller en sak. Med hjälp av stenar, färg och kanske också typ och garn kan ni göra roliga figurer! Gör djur, troll, gubbar och mycket mer!
Läs mer om att måla på stenar här>>
2. Gör natursmycken
Gå på sakletarjakt och samla på sådant som ni tycker är fint. Snäckor, stenar, kottar och fina pinnar. I hobbyaffären finns smyckesdelar, t.ex delen av örhänget som du sticker genom örat. Använd sedan färg, fina band och ståltråd och gör halsband, örhängen och armband. Knyt samman små fina pinnar, kottar och snäckor till ett vackert halsband! Behöver man göra hål kan en vuxen hjälpa till med en syl eller med en borr.
Det här behöver ni:
Ståltråd, tång, fina snören och band, vattenbaserad akrylfärg, penslar och massvis med fina saker från skogen eller stranden.
3. Sylt & gelé i vackra burkar
Att göra sylt eller gelé är inte svårt och om man dessutom häller upp den i fina burkar och gör en fin etikett till och sätter ett fint tyg om locket blir det en jättefin present.
Ni behöver:
- Fina diskade glasburkar, använd gärna olika former och storlekar. Det går bra med burkarna från affären, ta bort ettiketten med hjälp av hett vatten och diska noga.
- Ett eller flera fina små tygbitar. Fina matchande band eller grovt snöre
- Gummiband
- Kraftigt papper till etikett
- Tuschpennor
När du gjort sylten eller gelén häll upp den på burk. Låt svalna innan du skruvar på locket. Klipp en bit typ i cirkel med en diameter några centimeter större än burkens lock. Lägg tyget över burken och fäst runt locket med ett gummiband. Knyt om ett fint snöre. Klipp en fin etikett av pappret, den kan vara rektangulär, rund, oval eller vilken form ni tycker är finast. Skriv på etiketten vad det är i burken och rita kanske något fint. Surra ett fint band över gummibandet runt locket och fäst etiketten.
Recept på vinbärsgelé
2 liter (ca 1 kg) bär
3 dl vatten
1 liter avrunnen saft
9 dl (765 g) strösocker
Skölj bären väl. De kan sitta kvar på sina klasar. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i bären, koka upp och låt bären sjuda under lock cirka 10 minuter. Kläm sönder bären mot kastrullkanten med en slev. Häll massan i en silduk, eller i en tunn kökshandduk i ett durkslag. Låt saften självrinna i 30 minuter. Mät upp 1 liter av saften i en vid kastrull. Koka inte dubbel sats av gelé. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt gelén koka sakta utan omrörning.
Geléprovet: Häll lite het gelé på en kall tallrik. Dra ett streck genom massan. Om massan inte rinner ihop är gelén färdigt.
Om gelén flyter ihop går det att tillsätta Gul melatin (melatin i gul påse), eller Certo flytande pektin. Se anvisning på förpackningen. Ta kastrullen av plattan och låt massan stå några minuter. Skeda bort skum om det finns på ytan. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma burkar. Låt gelén kallna och skruva på tätt lock. Några droppar konjak, eller annan smaklig starksprit, på ytan hindrar mögel. Förvara svalt och mörkt.
4. Lek med lera
Köp blålera eller rödlera i hobbyaffären. Använd en ståltråd som du virar runt två pinnar i varje ände för att skiva / dela leran. Skapa fritt! Bra redskap är köksknivar, spik, kavel, pepparkaksformar. Ha en eller flera skålar med vatten och blöt händerna för att skapa och använd vatten som ”lim” mellan olika bitar av lera. Gör t.ex skyltar med olika utsmyckning, dörrskyltar, skyltar till handdukarna i badrummet osv. Gör små blommor eller kanske ett djurhuvud som sticker ut från skylten! Tips! Bakplåtspapper fungerar bra som underlag när du kavlar. Man behöver inte bränna denna typ av lera, utan kan bara låta den torka sakta. Lägg plastfolie över skapelserna eller låt dem stå mörkt och kallt så att de torkar sakta, då spricker de inte.
Det här behöver ni:
Lera (finns i 10 kg förpackningar), ståltråd, två pinnar/träbitar, olika typer av verktyg, bakplåtspapper.
5. Det blommar!
Gör en fin, somrig blomsteruppsättning. Ta en fin kruka eller ett stort fat och fyll med jord. Plantera en eller flera växter som ni köper i blomsterhandeln. Leta sedan i skogen efter fina saker att dekorera med. Täck jorden med fin mossa och stenar. Stick ner långa, fina gräs- eller vasstrån, dekorera med barkbitar, fina pinnar, kottar eller snäckor. Fäst t.ex en kotte genom att surra en bit ståltråd runt kottens fäste och stick ner i ståltråden i jorden, så håller sig kotten på plats.
Ni kan också göra blomsterarrangemang med blommor, gräs och strån. Plocka blommor, eller köp någon fin snittblomma. Samla gräs, vass och andra prydnader som ovan. Köp oasis och skär till så att det passar i en kruka. Stick ner blommor och annat i oasisen, täck oasisen med mossa. Dekorera!
En tredje typ av blomsterarrangemang är att plocka fina blommor och lämna bara en cm av skaftet. Fyll ett fat eller en skål med vatten och lägg i blommorna och låt dem flyta omkring.
6. Gör egen glass
Glass går det ofta åt i stora lass under sommarmånaderna. Varför inte göra alldeles egen glass och använda sommarens bär och frukter och en skopa fantasi för att smaksätta den!
Läs grundrecept på gräddglass och smarriga recept på yoghurtglass här>>
7. Tälj trägubbar
Att barn kan tälja trägubbar har gått upp för de flesta i och med Emils stora samling i snickerboa. De flesta barn tycker att det jätteroligt att på egen hand skapa trägubbar med enkla verktyg och se hur gubbarna växer fram ur träbiten. Här tipsar vi om hur ni kan göra – utan vassa knivar och annat farligt>>